Kudarcba fulladt Észak-Korea újabb rakétakísérlete


Észak-Korea sikertelenül próbált ki vasárnap reggel egy mindeddig meg nem határozott típusú rakétát – közölte a dél-koreai vezérkari főnökség.

A fegyvert az ország keleti partvidékén fekvő Szinpho kikötőváros térségéből indították útnak, de a kísérlet kudarcba fulladt egy nappal azután, hogy Észak-Korea nagy katonai parádéval megünnepelte az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóját, és atomháborúval fenyegetőzött, ha megsértik a szuverenitását.

Az Egyesült Államok a héten Korea partjaihoz irányított egy repülőgéphordozóból és rakétavető kísérőhajókból álló flottillát, hogy elhárítsa az esetleges észak-koreai fegyveres provokációkat. Donald Trump amerikai elnök előzőleg, csütörtökön kijelentette, hogy “kezelni fogják” az észak-koreai problémát.

Phenjanban a szombati, robusztus katonai díszszemlén mintegy hatvan ballisztikus rakétát vonultattak fel, köztük egy új, állítólag tengeralattjáróról indítható típust.

Az elszigetelt Észak-Korea az Egyesült Államok kontinentális területe ellen bevethető nukleáris rakétafegyver kifejlesztésére irányuló kísérletei miatt az utóbbi hetekben megnőtt a feszültség a térségben. Trump elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok akár egymaga is akcióba lép, ha Pekingnek nem sikerül jobb belátásra bírni a vele szomszédos országot.

Phenjan legutóbb április 5-én próbált ki egy új rakétát, amely azonban csak Szinphóból indulva mintegy hatvan kilométer tett meg, de utána a Japán-tengerbe zuhant.

A vasárnap reggeli rakétakísérletet észlelte csendes-óceáni amerikai fegyveres erők parancsnoksága is. A vélhetőleg ballisztikus rakéta az indítás után szinte azonnal felrobbant. A típusát még nem azonosították – közölte.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk