Orvlövészek öltek meg rendőröket Dallasban egy tüntetés alatt


A rendőri erőszak és túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre az egyesült államokbeli Dallasban; a lövöldözésben öt rendőr meghalt, további hat pedig megsebesült. A dallasi rendőrfőnök szerint az agyonlőtt orvlövész mindenáron fehéreket akart megölni.

Három feltételezett elkövetőt – két férfit és egy nőt – letartóztattak, a negyedik pedig meghalt, miután tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel, majd lőni kezdett rájuk. Dallasban – ahol 1963-ban John F. Kennedy elnökkel orvlövész végzett – tegnapra virradóra a Szövetségi Légügyi Hatóság átmeneti repülési korlátozást léptetett életbe, és az utakat is megfigyelés alá vonták a texasi nagyvárosban. A káosz magyar idő szerint hajnalban uralkodott el – idézte fel a történteket a távirati iroda. Többezernyi ember tüntetett békésen, amikor eldördültek a lövések.

A tanúk – akik közül egyesek mobiltelefonnal rögzítették az eseményeket – legalább ötven-hatvan lövést hallottak. David Brown rendőrfőnök elmondta: szerinte a merényleteket előre megtervezték. Erre utal, hogy három oldalról érkeztek a lövések, magasból adták le őket, és a támadóknak az volt a céljuk, hogy minél több rendőrt öljenek meg. A rendőrökkel „tárgyaló” orvlövész, aki később belehalt lőtt sebeibe, azzal fenyegetőzött, hogy bombákat helyezett el a városban. A letartóztatottak egyike egy fekete bőrű férfi – közölték.

Manhattani őrizetbe vétel; New Yorkra is átterjedt az elégedetlenségi hullám

Manhattani őrizetbe vétel; New Yorkra is átterjedt az elégedetlenségi hullám. Fotó: Reuters

Maga a tüntetés békés volt: az emberek azért vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az elmúlt napokban elkövetett rendőri túlkapások ellen. Kedden ugyanis Louisiana fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben lefogott és agyonlőtt egy férfit, csütörtökön pedig Minnesota államban, Falcon Heightsban egy forgalmi ellenőrzést végző rendőr lőtte le a jogosítványát kereső autóst, aki belehalt a sebesüléseibe. Mindkét esetben a rendőrök fehérek, az áldozat pedig afroamerikai volt.

Gregg Abbott texasi kormányzó bejelentette: kapcsolatban állnak a Fehér Házzal és az illetékes szövetségi hatóságokkal, amelyek minden segítséget megígértek a nyomozáshoz és a támadások hátterének felderítéséhez. Más amerikai nagyvárosokban is tüntettek a túlkapások ellen. New Yorkban tucatnyi tüntetőt letartóztattak, Portlandben pedig egy fegyvert viselő és saját bevallása szerint lövöldözésre készülő férfit vettek őrizetbe. Washingtonban a Fehér Ház előtt gyülekező tüntetők átvonultak a Capitoliumhoz, be is akartak hatolni a szövetségi törvényhozás épületébe, de a rendőrség megakadályozta az akciót.

A NATO-csúcsértekezleten Varsóban tartózkodó Barack Obamát Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője tájékoztatta. Az elnök aggodalmát fejezte ki, hangsúlyozva: „Minden amerikainak van oka aggódni, mert ezek az incidensek nem elszigeteltek, hanem tünetei a bűnügyi igazságszolgáltatásban jelen lévő megkülönböztetésnek és tágabb értelemben a faji egyenlőtlenségeknek.”

Magyar Idők

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk