Saját szakácsot követeltek a lázadó menekültek


Jobb ellátást követelnek maguknak az olaszországi Reggio Emiliában működő menekülttábor lakói, akik tiltakozásképpen elfoglalták a helyi idegenrendészeti hivatalt is. Akciójuk eredményesnek bizonyult, mert – Matteo Salvini, az Északi Liga ellenzéki párt vezetőjének keddi Facebook-bejegyzése szerint – a menekültek, akik egyebek között a szerintük rossz minőségű étel miatt tiltakoztak, külön szakácsot kaptak. A helyi sajtóbeszámolók szerint a menekülttábor lakóihoz az afrikai és az ázsiai konyhát ismerő szakács érkezett, aki a szálláshelyen levő – többségükben afrikai és pakisztáni – menekültek hazájának hagyományai szerint készíti el az ételeket.

A Dimora d’Abramo (Ábrahám háza) nevű szálláshely lakói szerint a számukra olasz módra készített tészta és rizs nem volt megfelelő, ezért kértek saját szokásaikhoz illő táplálékot. Az olasz sajtó kommentárjai szerint „elfőzött tésztát és vízben úszó rizst” kaptak, ezért az újságok makarónisztrájknak nevezték el a demonstrációt.

Az Északi Ligának nem tetszik

A táborban tizenhat országból érkezett kétszáz menekült él, akik Olaszországban benyújtott menekültkérelmük elbírálására várnak. A szálláshelyet egy olasz szövetkezet működteti, amely fejenként napi 33 eurót kap ellátásukért a városi önkormányzattól. Luigi Codeluppi, a tábor vezetője úgy nyilatkozott, hogy igyekeznek alkalmazkodni a másfajta táplálkozáshoz szokott emberek igényeihez. A tiltakozás azután kapott széles visszhangot Olaszországban, hogy Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője is kommentálta közösségi profilján. Salvini elfogadhatatlannak nevezte a menekültkérők akcióját, és azonnali kiutasításukat szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy miközben a „feltételezett menekültek” tiltakoznak és szakácsot kapnak, az olaszok közül sokan éheznek. Az Északi Liga május 14-én tüntetést tart a tábornál. Reggio Emilia kormánypárti képviselői, a balközép Demokrata Párt (PD) tagjai is elítélték a menekültek tiltakozását.

„Egész nap semmit sem csinálnak”

Nem ez az első ilyen akció Olaszországban. Tavaly decemberben a lombardiai Ceranovában befogadott huszonnégy menekült tüntetett a kisváros utcáin ingyenes internetes szolgáltatást és takarítást követelve szállásaikon. A csoportot más városba helyezték. Idén februárban a Genova melletti Quartóban hetven menekült tüntetett azért, hogy ingyenes wifi-összeköttetést kapjon, és kapcsolatot tudjon létesíteni családjával, ezenkívül jobb minőségű ételt kértek, szappant a tisztálkodáshoz, szakmai tanfolyamokat, valamint azt, hogy az ellátásukért járó olasz állami pénzt személyesen ők kapják meg napidíjként. A Corriere della Sera című olasz napilap korábbi riportja szerint az olaszországi menekülttáborok lakóinak többsége semmilyen nyelvi és szakmai képzésben nem részesül, „egész nap semmit sem csinálnak”. Az újság Németországot hozta fel ellenpéldaként, ahol a migránsok integrálódását nyelvtanulással és továbbképzéssel segítik. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk