Újabb merénylet Németországban – ezúttal egy fesztiválon robbantottak


Egy olyan 27 éves szíriai férfi robbantott vasárnap éjjel a bajorországi Ansbachban, aki menedéket kért Németországban, de kérelmét elutasították, jelentette be hétfő hajnalban Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter. Elmondása szerint szándékos robbantás történt. “Sajnos újabb merényletről beszélhetünk” – fogalmazott a miniszter.

A támadó egy zenei fesztivált akart meghiúsítani, melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel.

A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan.

A miniszter szerint nem világos, hogy a férfi eleve öngyilkos akart lenni, vagy másokkal is végezni akart, de az biztos, hogy a táskájában fémdarabokkal teli bombát találtak. Korábban már kétszer is próbálta megölni magát, kezelték is emiatt. A miniszter mindazonáltal hozzátette: nem zárható ki, hogy szélsőséges iszlamista terrortámadás történt, a hátizsákban lévő robbanóanyag pedig elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen.

Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet, mondta a bajor belügyminiszter.

A tartományi belügyminiszter arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal.

A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.

A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból.

“Személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt” – zárta a tartományi miniszter.

Korábban egy férfi Baden-Württemberg tartományban bozótvágóval gyilkolt meg egy nőt az utcán, Münchenben pedig kilenc embert agyonlőtt egy 18 éves német-iraki kettős állampolgár, majd magával is végzett, továbbá egy 17 éves afgán válogatás nélkül támadt baltával egy vonat utasaira Würzburgban.

24.hu

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk