Ukrajna megerősíti védelmi képességeit, hogy elriassza Oroszországot a “további agresszív lépésektől”


Ukrajna nem tervez támadó hadműveletet a Donyec-medencében, hanem az Oroszország által megkezdett fegyveres konfliktus diplomáciai rendezésének módját keresi – szögezte le Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn a Twitteren, Moszkva álláspontjára válaszul.

“Az Oroszországi Föderáció fokozta a dezinformáció intenzitását, beleértve az Ukrajnával szembeni hamis vádakat, amelyek szerint (Kijev) állítólag katonai támadásra készül a Donyec-medencében. Hivatalosan: Ukrajna nem tervez támadó hadműveletet a Donyec-medencében. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy politikai-diplomáciai megoldást találjunk a konfliktusra” – fogalmazott a tárcavezető.

Kuleba kijelentette, hogy Ukrajna Németországgal és Franciaországgal együtt továbbra is keményen dolgozik a “normandiai formátumú” tárgyalások újraélesztésén.

“Felszólítjuk Oroszországot, hogy konstruktívan vegyen részt a békés rendezésért tett diplomáciai erőfeszítésekben ahelyett, hogy aláásná azokat” – tette hozzá a külügyminiszter. Mindazonáltal hozzáfűzte: az ukrán diplomácia tovább dolgozik Ukrajna védelmi képességének megerősítésén annak érdekében, hogy

“elriassza Oroszországot a további agresszív lépésektől”.

Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője a Military Times című amerikai szaklapnak adott interjújában – amelyből vasárnap idéztek ukrán hírportálok – azt mondta, hogy Oroszország több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határok közelében, és támadást készít elő Ukrajna ellen január végére, február elejére.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfői kijelentésére. Peszkov azt mondta: nem kizárt, hogy

az orosz csapatok közelgő ukrajnai inváziójáról szóló jelentések Kijev állítólagos agresszív törekvéseinek, vagyis annak a szándékának az elleplezésére szolgálnak, hogy erővel oldja meg a Donyec-medencei konfliktust.

  • MTI | Fotó: Adevărul
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk