Homofób tiltakozók lehetetlenítették el Bukarestben egy AIDS-ről szóló díjnyertes fim levetítését


Homofób tiltakozók egy zajos csoportja miatt le kellett állítani Bukarestben az AIDS-ellenes küzdelemről szóló, Percenként 120 szívverés (120 battements par minute) című francia filmdráma vetítését vasárnap este a Román Parasztmúzeumban (MTR) – közölte a Hotnews.ro hírportál.

A tüntetők kifejezték meggyőződésüket, hogy a film a “homoszexualitást népszerűsíti”, megrontja a fiatalokat, és elfogadhatatlannak nevezték egy ilyen alkotás levetítését a parasztmúzeumban, arra hivatkozva, hogy a “román parasztok keresztény ortodoxok”. A tiltakozók egyházi énekek és a román nemzeti himnusz éneklésével lehetetlenítették el a film vetítését.

A tüntetők felvonultak a színpadra, ahol “Románia nem Szodoma és Gomora”, illetve a “Hey Soros, leave the kids alone” (Hé Soros, hagyd békén a kölyköket) feliratú táblát emeltek a magasba. A beszámolóhoz csatolt videofelvételen az egyik megszólaló a feliratot azzal magyarázta, hogy a magyar származású amerikai milliárdos támogatása nélkül egy ilyen film levetítésére nem kerülhetett volna sor.

Robin Campillo Percenként 120 szívverés című alkotása tavaly a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el. A 90-es években játszódó Percenként 120 szívverés című film az Act Up AIDS-ellenes mozgalomnak az alakulását követő első éveiről szól. A mára országosan ismertté vált egyesületet egy maroknyi, a betegségét addig magányosan élő fiatal alapította azzal a céllal, hogy szembesítse a francia politikát a saját felelősségével az AIDS elleni harcban. Az elszánt csoport egyszerre harcolt a halállal, a társadalom, a média és a laboratóriumok közönyével szemben.

Az esetről szintén beszámoló Maszol.ro hírportál szerint a vetítésen többek között Tudor Giurgiu rendező, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója is jelen volt, aki Facebook-oldalán “hihetetlennek” nevezte, hogy ilyesmi ma Romániában megtörténhet. Ironikusan megjegyezte: a moziknak ezentúl meg kell hozni a megfelelő biztonsági intézkedéseket, ha melegekről szóló filmet akarnak vetíteni.

A CURS közvélemény-kutató intézet egy tavaly októberi felmérése szerint a román társadalom túlnyomó többsége elutasítja az azonos neműek házasságát, a megkérdezettek kétharmada pedig még az élettársi szerződések legalizálásával sem értene egyet. A Koalíció a családért nevű ernyőszervezet 2016-ban hárommillió aláírást gyűjtött össze a melegházasság későbbi legalizálásának ellehetetlenítését célzó, alkotmánymódosító polgári kezdeményezéséhez, amelyet azóta a képviselőház is elfogadott. Szenátusi elfogadása esetén alkotmánymódosító népszavazást kell kiírni a kérdésről.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk