Egy év alatt harmincezer új magyar állampolgár az RMDSZ alapítványának közvetítésével


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozott Eurotrans Alapítvány egy év alatt közel harmincezer erdélyi magyar embernek segített a magyar állampolgárság megszerzésében – közölte az MTI-vel az alapítvány.

A közlemény szerint az alapítvány Románia 17 megyéjében segíti az ügyintézésben azokat, akik magyar állampolgárságot szeretnének igényelni. Munkatársai hetente látogatnak el vidéki településekre és nyújtanak segítséget a szükséges dokumentumcsomag összeállításában. Szolgáltatásait – a román nyelvű okmányok magyar fordítását is beleértve – teljesen ingyenesen végzi.

Az Eurotrans Alapítvány tavaly februárban írt alá megállapodást a Miniszterelnökség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőivel Budapesten. Az alapítvány szeptember elsején hetven alkalmazottal kezdte el a honosítással kapcsolatos tevékenységét. Nagy Zoltán Levente, az alapítvány elnöke az induláskor azt ígérte, hogy “házhoz mennek” az igénylőkhöz.

Az erdélyi magyarok kedvezményes honosításában korábban a magyar kormány partnere kizárólag az RMDSZ ellenzékének számító Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) volt, amely a demokráciaközpontoknak elnevezett irodahálózatán keresztül nyújtott segítséget a magyar állampolgárságot igénylő erdélyi magyaroknak a szükséges dokumentáció összeállításában.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk