Kapóra jön az RMDSZ-nek a plakátjaival kiprovokált magyarellenes hisztéria


A magyarellenes hisztéria az etnikai képviselet fontosságát hangsúlyozza – jelentette ki szerdán Kolozsváron Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

‘A Kárpátokon túli dokumentumok leadása során tapasztalt célzott akadályoztatás, valamint az a rendőri túlkapás, amely az óriásplakátok eltávolítását eredményezte, még inkább aktuálissá teszi és bizonyítja a Szövetség álláspontját, amely szerint továbbra is ott kell lenni a törvényhozásban’ – fogalmazott Kovács Péter az RMDSZ-nek az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint.

Az ügyvezető elnök szerint felvetődik a kérdés, hogy vajon ‘szervezett kekeckedés-e’ az egész, hiszen minden nem létező problémába megpróbáltak belekötni egyes megyei választási irodák alkalmazottai.

‘Volt olyan megye, ahol előzetes egyeztetés után, miután iktatni érkeztek kollegáim, azzal várták őket a helyszínen, hogy mégsem tudják őket fogadni. Egyes helyeken pedig olyan dokumentumok felmutatását kérték tőlük, amelyek a választási törvények szerint nem is voltak szükségesek, és nem is lehettek a birtokunkban’ – nyilatkozta a Kovács Péter.

Az idézett dokumentum szerint a decentralizációt támogató üzenetek körül kialakult feszültség kapcsán elmondta: az, hogy a kolozsvári rendőrség levetette az adónk ne Bukarestet, hanem Erdélyt gazdagítsa tematikájú óriásplakátokat, alkotmányellenes, hiszen erősen sérti a szólásszabadság jogát és a cenzúra egyértelmű eszköze.

‘A rendőrségi túlkapás, a hisztéria, amely a bukaresti központi média egy részében kitört, és egyes kommentelők reakciói éppen azt támasztják alá, hogy megfelelő súlyra, arányos képviseletre van szükség Bukarestben, ahol el tudjuk mondani, melyek az elképzeléseink, ahol fent tudjuk tartani azt, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának is, ami jó a magyaroknak, az jó a románoknak is. Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol jó élni, ahol biztonságban tudjuk családjainkat, ahol nincsenek veszélyben jogaink és javaink, ahol nem érhetnek minket a napokban történtekhez hasonló igazságtalanságok’ – nyomatékosított a közlemény szerint Kovács Péter.

Szerinte a bukaresti képviseletre való törekvés és a Mentsük meg Erdélyt Bukaresttől óriásplakát üzenete között nincs ellentmondás, ahogyan azt sokan bírálóan megfogalmazták, hiszen elmondása szerint az RMDSZ éppen ezért van ott Bukarestben, hogy minél több hatáskört elhozzon onnan, hogy erősítse a helyi és megyei tanácsokat, segítse a helyi közösségeket – fogalmaz az RMDSZ közleménye.

Agerpres

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk