Március 15-e Marosvásárhelyen: „Félárbócon van a nemzeti lobogó”


Marosvásárhelyen tizenhárom díjazottja volt idén a március 15-ei, Könyv és gyertya gálának, amelyet a Kultúrpalotában tartottak szerda este. A kisebbségi jogok védelméért meghirdetett 1990-es, könyves-gyertyás néma tüntetés emlékére alapított kitüntetésben ezúttal Bocskay Vince (szobrász), Dénes József (pedagógus), Horváth Elek (prímás), Jakab István (lelkipásztor), Karácsony-Erdei Etel (ügyvéd), Kelemen Atilla (politikus), Komán János (pedagógus), László János (pedagógus), Magyari Károly (RMDSZ körzeti elnök), Szekeres Adél (pedagógus), Székely Ella (pedagógus), Turbák Zoltán (vállalkozó, önkormányzati vezető) és Veress László (gyógyszerész) részesült.

A Könyv és gyertya díjat a Maros megyei RMDSZ fennállásának 25. évfordulója alkalmából alapította, ezzel olyan Maros megyei személyeket tüntetnek ki, akik kiemelkedő munkát végeztek a magyar közösségért, írták a rendezvényről beszámoló tájékoztatóban.

A CIKK A HIRDETÉS ALATT FOLYTATÓDIK!



A hagyományokhoz híven amúgy idén is a marosvásárhelyi Postaréten tartották a Maros megyei magyarság központi március 15-ei megemlékezését a 169 évvel ezelőtti szabadságharcról. A Székely Vértanúk emlékművénél szervezett ünnepségen Oláh Dénes, a Maros-Küküllői Egyházmegye főesperese arról beszélt: „Annyi felemelő március 15-e után, ma az én lelkemben félárbócon van a nemzeti lobogó. Pedig ma is ugyanazt ünnepeljük, ma is a szabadságnak volna az ünnepe, annak a szabadságnak, amely nem kiváltság, hanem Isten ajándéka, minden embernek kijáró, Istentől kirendelt jussa. S ha Isten ajándéka, akkor vagy mindenkié vagy senki sem szabad. Aki hisz Jézus Krisztusban, aki kereszténynek vallja magát, annak testvére a másik ember, akit szeretni tartozik. Nekünk a szeretet útján kell előre menni, a szabadság útján, a haladás útján. Ma nagypéntek van a lelkemben, ám nagypéntekre húsvét következett. Én hiszek a húsvéti feltámadásban, a szeretet végső győzelmében, és a józan ész diadalában, és hogy ez megtörténhessen újra és újra imára hívok minden szabadságot és embertársát szerető embert”- buzdította az egybegyűlteket a főesperes.

A postaréti megemlékezésen jelen volt Soltész Miklós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki beszédében felidézte a szabadságharc eseményeit, majd a jelen kihívásairól beszélt az egybegyűltekhez. „Ma is zavaros időket élünk, és ilyenkor még fontosabb az összefogás, még fontosabb a bátrak kiemelkedő magatartása és még inkább bölcs döntésekre van szükség. A szabadságharc leverését követő időszakot, vagy a kommunista diktatúrát idézi az, hogy egy katolikus iskola igazgatóját meghurcolhatják, a szülőket és gyermekeket pedig teljes bizonytalanságban tartják. Legyünk bátrak kiállni az együtt élő nemzetek békéjéért, bármely sok bűn és bánat nyomja és terheli múltunkat.”

Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei elnöke ünnepi beszédében az erdélyi magyar közösség napjainkban vívott küzdelmeit emelte ki. „Az elmúlt hónapok bebizonyították: most, 2017-ben nekünk, marosvásárhelyi magyaroknak ismét a szabadságunkért, alapvető jogainkért kell küzdenünk. Nem vagyunk biztonságban ott, ahol a Korrupcióellenes Ügyészség a marosvásárhelyi katolikus iskola alapítását vizsgálja, szülőket hurcolnak meg és több mint 400 diák sorsával játszanak. Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni! A mi forradalmunk a gyermekeink jövőjéről szól. Egy olyan küzdelem előtt állunk, amit csak együtt tudunk sikerre vinni.”

közlemény

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk