Nem vitáztak március 15-éről a parlamentben


A képviselőház szerdán elhalasztotta annak az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetnek a vitáját, amely értelmében a romániai magyar közösség ünnepnapjává nyilvánítanák március 15-ét. A javaslatot visszaküldték a szakbizottságba. A tervezetet a frakcióvezetők közös megegyezése alapján vették le a napirendről – közölte a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu.

Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) alsóházi frakcióvezetője telefonon jelentkezett be a plenáris ülésen, és kérte, hogy a javaslatot vitassa meg és utasítsa el a ház, mivel az ‘megalázó’, és a szakbizottsághoz való visszaküldése

csak azt a célt szolgálja, hogy az RMDSZ megfelelő pillanatot találjon elfogadtatásához.

Marcel Ciolacu erre azt felelte, hogy a szakbizottsághoz való visszaküldés szabályszerűen és a frakcióvezetők konszenzusával történt. A képviselőházi elnök álláspontját a PSD és a PNL törvényhozói is támogatták. A tervezet így két hétre visszakerült a parlamenti bizottság elé.

Az RMDSZ által benyújtott javaslat lehetővé tenné, hogy

a magyarlakta településeken március 15-én kulturális rendezvényeket tartsanak a helyi költségvetésből történő finanszírozással.

A munkáltatóknak biztosítaniuk kellene, hogy a magyar alkalmazottak kérésre szabadnapot vehessenek ki, ha részt akarnak venni a március 15-i ünnepségeken.

A képviselőház döntő fórum a kérdésben.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk