Nemzetbiztonságot fenyegető problémák Maros, Hargita és Kovászna megyében?


A Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén meg kellene tárgyalják azokat a Maros, Hargita és Kovászna megyei problémákat, amelyek “a nemzetbiztonságot fenyegetik ” – a Kovászna, Hargita és Maros megyében élő románok civil fóruma (FCRCHM) szerint legalább is.

A szervezet csütörtöki állásfoglalásában aggasztónak nevezte, hogy a kormánynak, az Államelnöki Hivatalnak és a parlamentnek nincs semmi reakciója a magyar kormány székelyföldi gazdaságfejlesztési programjával kapcsolatosan. Az MTI hírügynökség jelentésére hivatkozva emlékeztetnek, hogy erre a célra decemberben 25 milliárd forintot utalt ki a budapesti vezetés.

“Az állam intézményei nem elemzik alaposan magyar polgártársaink kettős állampolgárságának, valamint az ingatlanok szabad adásvételének közép- és hosszú távú következményeit, de amiatt sem aggódnak, hogy mire vezetnek a magyar állam stratégiai beruházásai a zónában, illetve az, hogy a román állam hasonló fejlesztései teljességgel elmaradnak. Az RMDSZ így szinte független módon ügykezelheti Hargita és Kovászna megyét (…), és oda jutottunk, hogy az ország középső része gyakorlatilag Magyarországgal közös fennhatóság alá került” – írták.

A magyar érdekvédelmi szervezetnek tett engedmények között említik, hogy a 2018. évi 1044-es kormányhatározat értelmében a sepsiszentgyörgyi stadion és sportcsarnok, a hozzá tartozó szállodával és telekkel együtt átkerült az Ifjúsági- és Sportminisztérium tulajdonából a város birtokába. Közölték: a jogszabályt megtámadják a bíróságon, mert szerintük azt visszaélésszerűen fogadták el.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk