Fájdalmasan rossz vélemény Romániáról: nagyon jól látják a németek, mi folyik itt


Sok ígéret elhangzott az évek során a hatóságok részéről a korrupcióellenes harccal és az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításával kapcsolatban, de keveset váltottak valóra ezek közül, ezért Romániát továbbra is megfigyelés alatt kell tartani e tekintetben – nyilatkozta a bukaresti látogatáson tartózkodó Markus Ferber német európai parlamenti képviselő az AGERPRES hírügynökségnek adott interjúban. Az Európai Néppárt frakciójának tagja – aki felszólalásaiban több ízben is éles bírálatokkal illette Romániát – azt mondta, 12 évvel ezelőtt járt utoljára az országban, és meglátása szerint semmi nem változott itt azóta.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, az ország európai uniós csatlakozásának előfeltételeként megszabott, tíz évvel ezelőtt hozott intézkedések, kezdeményezések nagy részét leállították, így a romániai közigazgatás továbbra sem képes minőségi és a törvényi előírásoknak megfelelő szolgáltatásokat nyújtani az állampolgároknak.

“Emellett az embereknek elegük van már a politikából. Nagyon meglepett, hogy a Ponta-kormány, majd a Dacian Cioloş vezette szakértői kabinet mandátuma után a PSD ismét megnyerte a választásokat. Ez azt jelenti, hogy a választópolgároknak nincs alternatívájuk. Az emberek nem bíznak meg más pártokban, ugyanezzel a problémával küzd Bulgária is. A jelenlegi politikai rendszer gyengül, mert csökken a pártokba vetett bizalom, és nincsenek más politikai mozgalmak, amelyek betölthetnék az így keletkező űrt” – fogalmazott az interjúban Ferber.

A német EP-képviselő hangsúlyozta, nem lehet határidőhöz kötni a Romániával szemben alkalmazott Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) megszüntetését, amíg a követelmények nem teljesülnek, ez nem szűnhet meg.

“Nem lehet azt mondani, hogy tíz év elég volt, kész, most már minden rendben van. Tíz év nem jelent semmi, mert tíz év alatt nem történt semmi. Semmi garancia nincs a korrupcióellenes küzdelem folytatására, az igazságszolgáltatás függetlenségére, semmi nem indokolja tehát a CVM megszüntetését” – tette hozzá.

Markus Ferber szerint üdvözlendő a romániai lakosság egy részének az elmúlt hetekben tanúsított határozott kiállása, az, hogy egyértelműen a kormány tudomására hozták: nem elégedettek a teljesítményével.

“Az, hogy az emberek nyíltan állást foglaltak, arra utal, hogy történik valami ebben az országban, hogy az emberek megelégelték a jelenlegi politikai rendszert. Remélem, a politikusok is értik, hogy a korrupció elleni küzdelem képezi egy jól működő közszféra alapját, és ezt nem azért kell folytatni, hogy Brüsszel kedvére tegyenek. Azért vagyok itt, hogy támogatást nyújtsak mindazoknak, akik ezen dolgoznak. Azt mondom, azt mondjuk, amit 12 évvel ezelőtt is mondtunk: nem értünk, hanem saját magatok érdekében csináljátok” – fogalmazott Ferber.

Az Európai Néppárt politikusa szerint “Brüsszelben már nem olyan egyértelműek a dolgok Romániával kapcsolatban”, mint eddig voltak.

Brüsszelben Románia soha nem úszik az árral szemben, a fontosabb európai ügyekben mindig a többség mellett foglal állást, soha nem tűnik ki sem jó, sem rossz értelemben, senkit nem zavar, semmit nem akadályoz, szóval pozitív kép alakult ki róla. Most viszont azt látjuk, hogy amikor a kormány képviselői hazatérnek Brüsszelből, Európa-ellenes, nacionalista nyilatkozatokat tesznek, támadják Brüsszelt és főleg az Európai Bizottságot, és ezt Brüsszelben is nagyon jól tudják” – mondta még Markus Ferber, hozzátéve, hogy a Magyarországon, Lengyelországban vagy Szlovákiában történteket követően, illetve a Brexit óta sokkal komolyabban kezeli ezeket a helyzeteket az Európai Unió, az Európai Tanács és az Európai Bizottság.

Markus Ferber azt is elmondta, meglátása szerint felerősödőben van a nacionalizmus Romániában, annak azonban örül, hogy az ország nem fontolgatja az EU-ból való kilépést, “noha vannak elégedetlenségek a schengeni övezethez való csatlakozás késlekedése, illetve az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus fenntartása miatt”.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk