Kelemen Hunor: Románia maradjon szépen Bulgáriával együtt


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kijelentette a Prima News kedd esti műsorában, nem támogatja, hogy Románia különváljon Bulgáriától a schengeni csatlakozási folyamatban.

‘Én nem támogatom a Bulgáriától való szétválást. A barátokat meg kell tartani és együtt kell haladni az úton, hacsak nem történik valami egészen, de egészen rendkívüli. Ha mi megpróbálnánk szétválni Bulgáriától, annak nagyon rossz üzenete lenne. Utána már senki nem bízna bennünk, ha cserbenhagynánk azt, akivel elindultunk az úton’

– mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, ha Románia Bulgáriától különváltan csatlakozna a belső határellenőrzés nélküli térséghez, az technikailag is gondot okozna, mert ‘a schengeni határt a Dunához kéne költöztetni’.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Romániát mikor veszik fel a schengeni övezetbe, Kelemen azt mondta, nehéz megjósolni egy határidőt, de ha a csatlakozás nem történik meg 2023-ban, akkor 2025-ig el kell napolni a kérdést a 2024-es választások miatt.

‘Szeretném hinni, hogy ha nem zárjuk ezt le a svéd elnökség alatt, akkor sikerül a spanyol elnökség alatt. Az osztrákoknak is szükségük van egy kis időre. Alsó-Ausztriában január-februárban választásokat tartanak, és utána politikai szempontból egy kicsit lecsillapodnak a dolgok’

– vélekedett Kelemen Hunor.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk