Koronavírus. Angliában kötelező lesz az oltás az egészségügyi dolgozóknak


A brit kormány várhatóan a jövő tavasztól kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a szociális ellátórendszer angliai intézményeiben dolgozók számára – jelentette be kedden Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

Javid a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta: a rendelkezés alapján a jövőben csak azok dolgozhatnak az NHS és a szociális ellátás első vonalában, akik igazolják, hogy legalább két oltási dózist megkaptak.

A kormány rendelkezése Angliára vonatkozik. A brit önkormányzatiság rendszere alapján az Egyesült Királyság többi nemzetében – Skócia, Wales, Észak-Írország – a helyi kormányok hatáskörébe tartozik az egészségügy szabályozása.

Sajid Javid kedd esti parlamenti felszólalásában elmondta: a kormány több szakmai konzultáció eredményeinek figyelembevételével döntött úgy, hogy az angliai egészségügyi és szociális ellátórendszerben kötelezővé és a foglalkoztatás feltételévé teszi a koronavírus elleni oltást.

Az egészségügyi miniszter szerint az NHS és a szociális gondozás első vonalában dolgozók kettős felelősséggel tartoznak: meg kell védeniük egyrészt egymást, másrészt a gondozásuk alatt álló pácienseket is a koronavírus-járvány okozta, elkerülhető ártalmaktól.

Javid elismerte annak lehetőségét, hogy az oltás kötelezővé tétele miatt néhányan felmondhatják munkaviszonyukat az egészségügyben, és ez munkaerő-problémákat okozhatna a közelgő téli időszakban.

A miniszter közölte: ezt szem előtt tartva született az a döntés, hogy a rendelkezés csak a parlamenti jóváhagyás után tizenkét héttel, várhatóan jövő április 1-én lép érvénybe.

Ez időt enged a még nem beoltott egészségügyi dolgozóknak is arra, hogy meghozzák a kedvező döntést saját és környezetük védelmében, és időt ad a munkaerő-gazdálkodási tervezéshez is – fogalmazott az egészségügyi tárca vezetője.

Az oltási kötelezettség alól csak azok az egészségügyi és szociális dolgozók mentesülhetnek, akik nem érintkeznek közvetlenül a betegekkel, vagy akik egészségi okokból nem oltathatják be magukat.

Javid elmondta: a legutóbbi adatok alapján az egyes angliai NHS-körzetekben az alkalmazottak átlagosan 90 százaléka már legalább két oltási dózisban részesült, bár vannak olyan ellátási körzetek, amelyekben az egészségügyi dolgozók oltottsági aránya inkább a 80 százalékhoz van közelebb.

Ez azt jelenti, hogy az NHS angliai alkalmazottai közül 103 ezren még nem kapták meg a koronavírus elleni oltást.

Sajid Javid hangsúlyozta ugyanakkor: nem szabad megengedni, hogy a még beoltatlan egészségügyi dolgozókat bárki “bűnbaknak kiáltsa ki, ujjal mutogasson rájuk vagy megszégyenítse őket”.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti legfrissebb adatsora szerint az Egyesült Királyság 12 évnél idősebb lakosságán belül 79,8 százalék azoknak az aránya, akik mindkét oltási dózist megkapták, és 18,4 százaléknak már a harmadik, hatáserősítő vakcinaadagot is beadták.

  • MTI
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk