Megszületett a megállapodás, lesz nagykoalíció


Lezárták a tárgyalásokat a nagykoalícióra készülő pártok, küldöttségeik vezetői szerint még a román nemzeti ünnep hosszú hétvégéje előtt, csütörtökön beiktatott kormánya lesz az országnak.

A Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bejelentette: közös kormányfőjelölttel és elfogadott kormányprogrammal mennek hétfőn az államfő által kezdeményezett kormányalakítási egyeztetésre.

A kormánystruktúrára két változatot dolgoztak ki, miután korábban már megállapodtak arról, hogy a PNL és a PSD jelöltje – Nicolae Ciuca (PNL) és Marcel Ciolcau (PSD) – egymást váltja majd a kormányfői poszton. A két párt vezető testületei játfúm döntik el, hogy melyik változatot javasolják Klaus Iohannis államfőnek.

Az RMDSZ elfogadta, hogy kimaradjon a miniszterelnöki tisztség rotációs rendszeréből, de sikerült megtartania a fejlesztési, a környezetvédelmi és a sportminisztériumot, amelyeket a korábbi jobbközép koalíciós kormányban is vezetett. Azt is elérte, hogy a parlamenti mandátumoknál nagyobb arányban képviseltesse magát a kormányban, mondta a magyar érdekvédelmi szervezet elnöke, Kelemen Hunor.

  • MTI
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk