Nem csalódtunk Iohannisban! Itt az állásfoglalás a 102 illeték eltörlése ügyében!


Nem a választások küszöbén kell felborítani a teljes adó- és illetékrendszert – nyilatkozta Klaus Iohannis államfő annak kapcsán, hogy kedden a képviselőház döntő házként megszavazta a 102 illeték eltörlését előíró törvényt.

“Az előreláthatóság azt jelenti, hogy 2016-ban tudjuk, hogyan alakulnak majd az adók és illetékek 2026-ig. Nem lehet a választások küszöbén felborítani a teljes adó- és illetékrendszert, csak mert valaki úgy gondolja, hogy ezzel elnyeri a nép tetszését. Hát éppen hogy nem fogja elnyerni, mert már mindenki tudja, hogy nem így működnek a dolgok. Előtte tárgyalni kell, mérlegelni kell az intézkedést, és csak ezt követően lehet eldönteni, hogy mely illetékeket kell eltörölni a túl sok bürokrácia miatt, és melyeket kell megtartani. (…) Hogy is képzelheti azt valaki, hogy a tévé- és rádióilleték évek óta húzódó ügyét egy hét alatt meg lehet oldani? Lehet, hogy jó ez a megoldás, de az is lehet, hogy nagyon rossz. Előzetes felmérés, értékelés, hosszú távú tervek készítése nélkül aligha lehet fejlesztési munkát végezni. Ezek a hirtelenszerűen hozott döntések nagyon károsak az ország számára” – jelentette ki az államfő az Adevărulnak adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy kihirdeti-e a 102 illeték eltörlésére vonatkozó törvényt, Klaus Iohannis így válaszolt: “Engem egyáltalán nem győzött meg ez a hozzáállás, így nem lehet dolgozni. Mit higyjen egy vállalkozó, amikor azt látja, hogy egyik héten még megvan egy illeték, a következő héten meg már eltörlik, mert éppen közeleg a kampány. Ezt értjük mi előreláthatóság alatt?”.

Az államelnök szerint hasonló kezdeményezések kapcsán ki kell kérni az üzleti szféra, az érdekvédelmi szervezetek, a civil szféra képviselőinek véleményét is.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk