Románia schengeni felvételének elodázása miatt méltatlankodik Juncker


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke felháborítónak tartja, hogy Románia még nem csatlakozhatott a schengeni térséghez.

‘Vannak olyan elvárások, amelyeket az Európai Unió vezetői nem teljesítettek. Felháborítónak tartom, hogy Románia még mindig nem csatlakozott a schengeni térséghez.

Én azóta szorgalmazom Románia csatlakozását a schengeni övezethez, amióta 2014-ben az Európai Bizottság elnöke lettem. (…) Románia az Unió része, tagállama’ – jelentette ki Juncker a csütörtöki ceremónián, amely keretében a bukaresti közgazdasági egyetem (ASE) Doctor Honoris Causa címmel tüntette ki őt.

Az európai politikus szerint szomszédsága révén Románia nehéz helyzetben van.

‘Az Önök szomszédját, Ukrajnát Oroszország a nemzetközi jog minden szabálya ellenére megtámadta, és Önök közvetlen szomszédai a nyugat-balkáni országoknak, amelyeknek célkitűzése, hogy az Európai Unió tagjai legyenek. Amikor ez a nap eljön, Európa teljesebbé válik. Európának a nagyobb nyitottság és szolidaritás felé kell fejlődnie (…) Én a szubszidiaritás elvének nagy támogatója vagyok. A döntéseket a lehető legközelebb kell hoznunk a polgárokhoz. Nem szeretném, ha a szolidaritás eltűnne a szubszidiaritás paravánja mögött’ – fogalmazott az EB korábbi elnöke.

Jean Claude-Juncker hozzátette, Románia ‘követendő példa mások számára, mert olyan ország, amely képes volt az európai tagság minden előnyét kihasználni’, és ő szereti Romániát.

‘Az európai intézményeknek tisztelniük kell Romániát, ahogyan az összes többi tagállamot is tisztelik (…)

Szeretem Romániát. Az ember soha nem tudja, hogy miért szeret valakit, ez irracionális, de Románia esetében ez a szeretet valami látható dolgon alapul: az ország sikerén’

– szögezte le.

Jean-Claude Juncker a közgazdasági egyetem (ASE) Aula Magnájában szervezett ünnepségen vette át a Doctor Honoris Causa címet; az eseményen jelen volt Klaus Iohannis államelnök is. Az eseményre a felsőoktatási intézmény alapításának 110. évfordulója alkalmából szervezett rendezvények keretében került sor.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk