Sérelmezi az RMDSZ, hogy a nagyváradi városvezetés az EMNP-vel, és nem vele tárgyalt iskolaügyben


Sérelmezi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hogy Nagyvárad liberális városvezetése nem az RMDSZ, hanem a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi vezetőivel konzultált arról, hogy az önkormányzat kiket delegáljon a helyi tanintézetek vezető tanácsába – írta csütörtöki számában a Krónika napilap.

Huszár István, Nagyvárad korábbi alpolgármestere, a városi tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője az Erdon.ro portálnak nyilatkozva a magyarság megosztási kísérleteként mutatta be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az EMNP nagyváradi együttműködését. A várost a liberális színekben megválasztott Ilie Bolojan vezeti, és a 27 tagú nagyváradi önkormányzati testületben a PNL szerzett 18 mandátumot, az RMDSZ négyet, míg az EMNP nem jutott be a testületbe.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke a Krónikának adott nyilatkozatában elismerte, hogy a PNL tőlük kért javaslatot, és el is fogadta az általuk nevesített személyeket az iskolák vezető tanácsaiba. Csomortányi gesztusnak tekintette a liberális kezdeményezést, mert – mint fogalmazott – a liberálisok “politikai bosszúból” megtehették volna, hogy az RMDSZ által javasolt korábbi vezetőket lecserélik románokra.

Csomortányi kijelentette, hogy igyekeztek pedagógusokat és az iskolai menedzsmentben jártas szakembereket javasolni a tisztségekre, “nem pedig úgy, ahogyan azt az RMDSZ tette a múltban, amikor politikusokat delegáltak a tanintézetek vezető tanácsaiba”.

Az EMNP Bihar megyei elnöke hozzátette, az elkövetkezőkben sem zárkóznak el attól, hogy együttműködjenek a liberális városvezetéssel. Bihar megyében azért alakult ki feszült viszony az RMDSZ és a PNL között, mert az RMDSZ a megyében a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szövetkezett, és Pásztor Sándort választotta meg a megyei önkormányzat elnökévé, annak ellenére, hogy a testületben a PNL szerezte meg a legtöbb mandátumot.

Az EMNP először vált tényezővé valamely erdélyi nagyváros helyi ügyeinek az intézésében.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk