DIICOT-vizsgálat a CFR teherszállító ágazatánál. A kár meghaladja a 6 millió eurót


A Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) temesvári kirendeltsége szerdán az ország több megyéjében, összesen 63 helyszínen tart házkutatást. 40 személyt gyanúsítanak sikkasztással.

Az ügyészek szerint a Román Vasúttársaság teherszállító ágazatának (CFR Marfă) vezetői alulértékeltek 2450, bezúzásra ítélt vagont, s ezzel 6 313 748,52 eurós kárt okoztak. Az ügy haszonélvezője a Călăraşi megyei Remat Rt.

Házkutatások zajlanak Bukarestben, valamint Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman és Dâmboviţa megyében, 40 személyt pedig bűnszervezet létrehozásával, rendkívül súlyos következményekkel járó sikkasztással, okirat-hamisítással és csalással gyanúsítanak.

A DIICOT tájékoztatása szerint, amikor a CFR Marfă nyílt licit keretében meghirdette a Bukaresti Árutőzsdén a 2450 vagont, akkor azt ócskavasként hirdette meg, pedig „nehéz ócskavas” és „különleges ócskavas” (acél) besorolást kellett volna alkalmaznia, amelyeknek lényegesen magasabb az értéke.

A Călăraşi megyei Remat Rt. így tonnánként 120 eurót fizetett, miközben a „nehéz ócskavas” tonnánkénti ára 175,88 euró, a különleges ócskavas” (acél) pedig tonnánként 218,90 euró lett volna.

A vádhatóság szerint az ügyletben a CFR Marfă központi és területi vezetői egyaránt benne voltak, mint ahogy a haszonélvező cég képviselői is.

„A bűnszervezet első szintjét a CFR Marfă vezetősége jelentette: Mihuţ Constantin Crăciun vezérigazgató, Daniel Ciobanu, fejlesztési műveletekért felelős igazgató, Eugen Tudor értékesítési igazgató, Pavel Bărculeţ gazdasági és pénzügyi igazgató, Silviu Valeriu Costea jogi igazgató, Constantin Alupoaie forgalomért felelős igazgató, Florin Enache vagonokért felelős igazgató, Mariana Căpăţână, a szerződések követéséért felelős iroda vezetője, valamint George Niculescu, a vagonok kihasználásáért felelős szolgálat vezetője. Ők kezdeményezték a 2450 vagon ócskavasként történő értékesítését az árutőzsdén, azokat alulértékelték, s így a valós árnál kevesebbet kaptak. A második szintet a CFR Marfă Rt. temesvári, brassói, jászvásári, galaci, craiovai, kolozsvári, és konstancai területi kirendeltségeinek hivatalnokai képezték, a harmadikat pedig a szerződés haszonélvezője, a Călăraşi megyei Remat Rt. képviselői” – közölte a DIICOT.

A 2450 vagon 35 002,12 tonna acélt és 16 584,50 tonna nehéz ócskavasat jelent, de ezeket a hivatalos papírokban egyszerűen csak ócskavasként jegyezték fel.

Mediafax

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk