Így mentette meg 439 ember életét a pilóta – nézd meg a felvételt!


A sanghaji reptér betonján már elkerülhetetlennek tűnt két utasszállító ütközése, amikor a hős pilóta közbelépett.

Az ütközés hasonló lett volna ahhoz, ami a repülés történetének eddigi legnagyobb balesete volt 1977-ben, Tenerife repterén. Akkor két Boeing 747-es rohant egymásba a Kanári-szigeteken, a ködös kifutópályán. 583-an haltak meg.

Most 439-en veszhettek volna oda. A pilóta, akit Csao néven emleget a kínai média, felszállásra készült egy Airbus A320-assal, és már javában gyorsított, amikor hirtelen megjelent előtte egy másik gép a kifutópályán. Egy gyors döntéssel felemelte a saját gépét, így sikerült elkerülnie az ütközést – írja a kínai People’s Daily Online.

A dolog szimulátoron így néz ki:

Mindkét gép a China Eastern Airlines-é. Mindössze 19 méteren múlt, hogy nem történt tragédia. Mindez október 11-én volt, dél után 4 perccel. Azóta már a vizsgálatot is lefolytatták. A légi irányítókat és a leszálló gép legénységét találták felelősnek. Nem volt rendes a kommunikáció közöttük. Két légi irányítót elbocsátottak, 13 másikat megbüntettek.

Csao kapitányt a héten tüntették ki, amiért lélekjelenlétével és gyors döntésével elejét vette a tragédiának.A légitársaság ünnepséget rendezett, összesen 600 ezer jüan (24,4 millió forint) jutalmat osztott ki a pilótának és legénységének.

A Pekingből Sanghajba érkezett gépen 266-an ültek, Csao gépén, amely Tiencsinbe indult, 147-en.

globoport

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk