Megvásárolt egyetemi diplomák: 4 tanárt letartóztattak


Hat személyt letartóztattak, másik kilencet hatósági felügyelet alá helyeztek a legfelsőbb ügyészség ügyészei a Megvásárolt egyetemi diplomák ügyben.

A legfelsőbb ügyészség közleménye szerint bűnvádi eljárás indult 36 személy ellen, akik az aradi Aurel Vlaicu és a szintén aradi Vasile Goldiş Egyetem alkalmazottai, valamint a fenti egyetemek végzős diákjai. Közülük 16 ellen megelőző megszorító intézkedéseket alkalmaztak.

Hat személyt, köztük négy tanárt letartóztattak: Lucian Păiuşan akit vesztegetés ismételt elfogadásával vádolnak; Viorica Daniela Vincze-Iancsi, akit vesztegetés ismételt elfogadásával és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolnak; Olga Domnica Moldovan, akit vesztegetés elfogadásával vádolnak; Irina Monica Orăşan-Alic, akit vesztegetés elfogatásában való bűnrészességgel, számítógépes hamisítással, nem nyilvánosságnak szánt adatok felhasználásával és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolnak.

Letartóztattak két számítógépes programozót is: Viorel Eduard Orăşan-Alic-ot és Bogdan Alexandru Torceát, akiket vesztegetés elfogadásával, számítógépes hamisítással és nem nyilvánosságnak szánt adatok felhasználásával vádolnak.

A hat vádlottat csütörtökön állítják a bukaresti törvényszék elé azzal a javaslattal, hogy rendeljék el 30 napos előzetes letartóztatásukat.

Az ügyészség ugyanakkor kilenc személyt 90 napos hatósági felügyelet alá helyezett. Ezek Emil Nicolae Urtilă (oktató), Allbertino Radu Jipa (oktató), Laura Corina Nicolescu (oktató), Ramona Gligor (oktató), Taha Abed-El-Kader (közvetítő), Dahamshi Ahmed (közvetítő), Rinaldi Matteo és Procopio Marco Antonio (diákok), Heib Khattab (diák).

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diákról van tudomásuk, akik bár nem értenek és nem beszélnek románul, román nyelven tartott kurzusokat hallgattak és vették sikerrel a vizsgákat.

A nyomozás során kiderült, hogy az on-line zajló vizsgák közben – bizonyos pénzösszegek fejében – a felsőoktatási intézmény informatikusai telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait, illetve az is bevett szokás volt, hogy – szintén az informatikusok segítségével – az intézmény adatbázisában módosítottak a diákok által adott válaszokon vagy később a jegyükön. Az ügyészek szerint a hallgatók kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak.

A bűnhálózatnak egyetemi tanárok, titkársági alkalmazottak és az egyetem több egykori diákja is tagja volt, a sikeres vizsga fejében fizetett összegeket pedig általában olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok, amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal.

Szerda reggel több mint 100 házkutatást tartottak az ügyészek és rendőrök a két egyetem több tanáránál és diákjánál, akiknél 350.000 eurót és számítógépes rendszereket foglaltak le.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk