Szerb embercsempészeket vettek őrizetbe Romániában


Képünk illusztráció


Két szerb állampolgárt vettek őrizetbe embercsempészés gyanújával Temesváron a román hatóságok – közölte vasárnap az Agerpres hírügynökség.

A román határrendőrség Zsombolya (Jimbolia) környékén állította elő őket pénteken, nem sokkal azt követően, hogy tizenegy iratok nélküli, elmondásuk szerint Nyugat-Európába tartó határsértőt (nyolc férfit, egy nőt és két gyereket) fogtak el a térségben, akik a zöldhatáron próbáltak bejutni Romániába. A két embercsempészettel gyanúsított férfi közül az egyik, a 61 éves P. Milorad egy szerb rendszámú taxit vezetett egy határmenti földúton, a másik, a 63 éves P. Slobodan pedig egy zsombolyai benzinkútnál várt rá. A gyanúsítottak Belgrádból vitték a migránsokat a szerb-román határra, megmutatták nekik, hol keljenek át a zöldhatáron, és abban maradtak, hogy a román oldalon ismét találkoznak, hogy tovább szállítsák őket Magyarország felé – állítja a román határrendőrség.

A 11 határsértő ellen tiltott határátlépés gyanújával indult eljárás és a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján várhatóan átadják őket a szerb hatóságoknak. A két szerb állampolgár ellen embercsempészés gyanújával indított bűnvádi eljárást az ügyészség, és előzetes letartóztatásukat kéri a Temes megyei törvényszéktől.

Szeptember 14-én egy négytagú szerb embercsempész-hálózatot lepleztek le a román hatóságok a Nagycsanád-Kiszombor határátkelőhely közelében, akiknek személyenként 5000 euró (több mint másfél millió forint) körüli összeget fizettek az illegális bevándorlók, hogy átjuttassák őket a szerb-román, majd a román-magyar határon. Pénteken egy másik héttagú iraki határsértő csoportot a calafati határátkelőhelyen buktattak le a román hatóságok, miközben egy utánfutó rakodófelülete alatt kialakított rejtekhelyen próbáltak illegálisan átkelni a bolgár-román határon. Szombaton Bulgária és Románia szárazföldi határszakaszán, Ostrovnál fogtak el 17 szíriai határsértőt, egy másik, öttagú libanoni csoport pedig Máriafölde (Teremia Mare) térségében próbált átkelni a szerb-román zöldhatáron.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk