Szexbotránya miatt örökre eltiltották a papi tevékenységtől a Maros megyei lelkipásztort


Elbocsátotta a papságból a gyulafehérvári ortodox érsekség egyházmegyei tanácsa Cristian Pomohaci papot, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált rávenni egy 17 éves fiút, létesítsen vele szexuális kapcsolatot.

Cristian Pomohaci-ot örökre eltiltották a papi tevékenységtől, nem öltheti többé magára a papi ruhát, és nem tölthet be semmilyen egyházi tisztséget – nyilatkozta az érsekség sajtószóvivője, Oliviu Botoi, hozzátéve, hogy a döntés ellen 15 napon belül nyújthat be óvást a pópa.

Egy kolozsvári újság júniusban tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen – állítólag – a népdalénekesként is ismertté vált Cristian Pomohaci hallható, amint éppen pénzt ajánl fel egy kiskorú fiúnak, hogy az cserében szexuális kapcsolatot létesítsen vele.

A hangfelvétel megjelenését követően a székelymosoni (Moşuni) papot behívták a gyulafehérvári érsekségre, amelynek illetékesei 30 napra eltiltották mindennemű papi tevékenységtől. Pomohaci-nak szerdáig volt lehetősége arra, hogy olyan bizonyítékokkal álljon egyházi felettesei elé, amelyek ártatlanságáról tanúskodnak. Ő azonban csak egy igénylést nyújtott be, amelyben – egészségi okokra hivatkozva – a papi tisztségből való ideiglenes felfüggesztését kérte.

A népdalénekesként is ismertté vált pópa ellen a marosvásárhelyi bírósági ügyészség is vizsgálatot indított kiskorúak szexuális kizsákmányolás céljából történő toborzásának gyanújával. Július 19-én az ügyet átvette a legfőbb ügyészség.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk