Egy évvel elhalasztották a foci-Eb-t


Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden az idei évre tervezett labdarúgó-Európa-bajnokság elhalasztása mellett döntött. Az Eb-t egy évvel az eredeti időpontot követően, 2021 nyarán rendezhetik meg.

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések hatására leállt az európai labdarúgás. Az UEFA kedden megvizsgálta a tornák és bajnokságok lehetséges folytatásának forgatókönyvét. Mivel a betegség pontos kimenetelét senki sem tudja előzetesen megjósolni, így a testület tagjai az irányelvekben, a későbbi pótlás szabályaiban és prioritásaiban tudtak megegyezni. A döntéseket megelőzően az Európai Labdarúgó-szövetség illetékesei egyeztettek a szövetségek és a klubcsapatok vezetőivel, kikérve véleményüket a helyzet megoldásával kapcsolatban.

A magyar és a román válogatott szempontjából kiemelkedően fontos pótselejtező-mérkőzések mielőbbi megrendezése elsődleges a döntéshozók számára, akik szeretnék, ha a találkozókra a júniusi FIFA-játéknapokon sor kerülhetne, az események szerencsés alakulása esetén. Szintén ebben a nyári időszakban történhetne meg az európai kupasorozatok hátralévő szakaszának pótlása – a Bajnokok Ligája-döntőt június 27-én, az Európa-liga-finálét pedig június 24-én rendezhetik meg.

Ami az Európa-bajnokságot illeti, azt olyan időpontra tenné át az UEFA, amikor már nagy valószínűséggel nem lesz hatása a mostani egészségügyi körülményeknek, a tervek szerint 2021. június 11-től július 10-ig tartana a kontinensviadal, lényegében hasonló körülmények mellett, mint amilyen az idei rendezvény lett volna. Az UEFA természetesen biztosítja az Eb-re már jegyet váltó szurkolóknak a visszaváltás lehetőségét.

A részletes programot és versenynaptárat egy munkacsoport állítja össze a közeljövőben, ide értve a 2021-es, részben magyar rendezésű U21-es Európa-bajnokságot is. Az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy milyen sors vár a következő 12 hónapban arra a 400 emberre, akik az UEFA-nál az idei Eb-vel kapcsolatos projekteken dolgoznak.

Közleményében az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin tudatta: a nemzetközi krízis közepette a labdarúgás megmutatta a legjobb oldalát, a szereplők nyitottságának, szolidaritásának és toleranciájának köszönhetően sikerült konszenzusos megoldást találni.

A halasztással a koronavírus miatt szünetelő bajnokságokat így be lehet fejezni majd a nyáron.

  • MLSZ
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk