Hivatalos: Rosberg elvesztette második helyét


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hosszas tanácskozás után úgy döntött, egy tíz másodperces időbüntetést szab ki Nico Rosbergre, aki ezzel visszacsúszott a harmadik pozícióba, miután a Mercedes megszegte a rádiótilalmat a Brit Nagydíjon.

A Mercedes német versenyzője a második helyen végzett a Brit Nagydíjon, azonban vizsgálat alatt állt a stewardok által, miután csapata bizonyos instrukciókat adott neki, hogy megoldja váltóproblémáit, amivel küszködött a futam utolsó részében.

A Mercedes a rádión jelezte Rosbergnek, hogy milyen beállításokra váltson, illetve arra is felszólította, hogy a hetes sebességi fokozatot ne használja, azon minél előbb váltson át – és pontosan ez volt az, ami sértette a szabályokat, hiszen a pilótának segítség nélkül kell versenyeznie.

„Az esetet alaposan körüljárva, a stewardok arra az álláspontra jutottak, hogy a csapat bizonyos instrukciói szabályosak voltak és nem sértették a Technikai Direktíva 014-16-os cikkelyét” – állt a hivatalos közleményben.

„Azonban a stewardok azt is megállapították, hogy egyes instrukciók, amiket a csapat a versenyzőnek adott, igenis sértették a Sportszabályzat 27.1-es cikkelyét, ami kimondja, hogy a versenyzőnek segítség nélkül és egyedül kell versenyeznie.”

A 10 másodperces időbüntetéssel Rosberg elvesztette a második helyét, így Max Verstappen mögé került, ami egyben azt is jelenti, hogy mindössze egyetlen pont már csak az előnye a bajnoki összetettben csapattársa, Lewis Hamilton előtt, a bajnokság felénél járva.

f1világ.hu

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk