Mégsem lesznek Eb-meccsek Budapesten és Bukarestben?


A Svájci Labdarúgó-szövetség elnökének meggyőződése, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lehet 12 ország 12 városában megrendezni az Európa-bajnokság döntő tornáját – tájékoztat az AFP.

„Tekintettel az egészségügyi helyzetre, úgy vélem, hogy az alapelképzelés, miszerint Európa-szerte legyenek mérkőzések, valószínűleg nem valósulhat meg, az utazási korlátozások miatt“ – mondta Dominique Blanc.

„Egyébként is nehéznek tűnik számomra ez az egész. Nem látom, hogyan játszhatna Svájc Bakuban“ – tette hozzá a La Tribune de Genève és a 24 heures lapok kérdésére.

Blanc szerint az Európa-bajnokságot mindenképpen megrendezik, mert „az eddig alkalmazott biztonsági előírások már bebizonyították hatékonyságukat“. De „még senki nem tudja megmondani, milyen formában lehet megtartani az Eb-t.“ Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) számára, amelynek április 20-án lesz a kongresszusa, „az első lehetőség az lenne, ha egyetlen országban játszanánk, például Oroszországban vagy Németországban“ – fogalmazott.

„A második, korlátozóbb megoldást az jelentené, ha egyetlen nagy várost választanánk helyszínül, ahol elegendő stadion áll rendelkezésre a hat csoport befogadására“ – mondta Blanc Londonra utalva, bár az Egyesült Királyság fővárosa éppen a vírus egy fertőzőbb változatának a gócpontja.

A svájci sportvezető azonban nem tudja elképzelni, hogy a lelátókra nézőket engedjenek, mivel a lakosság beoltása lassan halad: „szerintem egy másféle Eb-re kell készülnünk, mint amit eddig megszoktunk, valószínűleg közönség nélkül, amint az augusztusban történt, a Bajnokok Ligája nyolcasdöntője alkalmával, Lisszabonban“ – fogalmazott.

Az AFP megkereste az UEFA-t, de a szövetség nem kívánta kommentálni ezeket a forgatókönyveket, sem megjelölni az időpontot, amikor a kérdésben döntést hozhatnak.

Az egyetlen országban rendezett döntő torna gondolata nem újkeletű, erről már az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin is beszélt korábban.

„Vannak még lehetőségek. Lehetnek zártkapusak a mérkőzések, de lehet közönség is, amely a stadionok férőhelyeinek 30, 50 vagy 70 százalékát foglalhatja el. Elméletileg tizenkét országban szervezzük az Eb-t, de megtörténhet, hogy csak tizenegy, tíz, három vagy akár egyetlen ország lesz a házigazda. Megtehetjük, hogy változtassunk, és ezek közül bármelyik változatot elfogadhatjuk, ha akarjuk“ – mondta a sportvezető 2020 októberében.

Mindazonáltal hozzátette: egyelőre az alapelképzelésnek megfelelő formátumban gondolkodnak, és annak megfelelően terveznek.

Az Euro2020-at tavaly nyáron rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották.

A változatlan néven rendezendő torna június 11-én kezdődik, Rómában, és július 11-én ér véget, a londoni döntővel. Bukarestben és Budapesten egyaránt négy-négy mérkőzést játszanak.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk