Négygólos magyar győzelem Andorra ellen


A gólszerző Gera Zoltánt (k) ünneplik csapattársai a Magyarország – Andorra labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2016. november 13-án. Balról Dzsudzsák Balázs. MTI Fotó: Illyés Tibor


A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap hazai pályán 4-0-s győzelmet aratott a pont nélküli, sereghajtó Andorra felett a 2018-as, oroszországi világbajnokság európai selejtezősorozatának negyedik fordulójában.

Bernd Storck szövetségi kapitány csapatában előbb Gera Zoltán, majd Lang Ádám volt eredményes, utóbbi az első gólját szerezte a válogatottban. A második félidőben Gyurcsó Ádám is bevette a vendégkaput, majd Szalai Ádám állította be a végeredményt.

A két együttes harmadszor találkozott egymással, a magyarok mindháromszor kapott gól nélkül nyertek. A története első válogatott meccsét napra pontosan húsz évvel ezelőtt játszó andorraiak 12 esztendeje győztek legutóbb.

A magyar csapat márciusban az Európa-bajnok Portugália vendégeként folytatja a kvalifikációs sorozatot.

Dzsudzsák Balázs (b) és az andorrai Moisés San Nicolas a Magyarország – Andorra labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2016. november 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor


Európai vb-selejtező, 4. forduló, B csoport: Magyarország-Andorra 4-0 (2-0)
——————————
Groupama Aréna, 20 ezer néző, v.: Hrisztosz Nikolaidesz (ciprusi)
gólszerzők: Gera (34.), Lang (43.), Gyurcsó (73.), Szalai (89.)
sárga lap: Kleinheisler (15.), Korhut (35.)

Magyarország: Gulácsi Péter – Bese Barnabás, Land Ádám, Guzmics Richárd, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Gera Zoltán (Böde Dániel, 84.) – Gyurcsó Ádám (Németh Krisztián, 81.), Kleinheisler László (Stieber Zoltán, 74.), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám

Andorra: Josep Gomes – Chus Rubio, Emili Garcia, Marc Vales, Max Llovera, Moisés San Nicolás – Victor Rodríguez (Victor Moreira, 83.), Marcio Vieira, Cristian Martínez (Alexandre Martinez, 67.) – Marc Pujol (Juli Sánchez, 87.), Jordi Aláez

I. félidő:
———-

  • 34. perc: Dzsudzsák kapott tökéletes ütemű labdát a jobb szélen, beadása után az andorrai kapus kiütötte a labdát, de éppen Gera elé, aki 10 méterről a kapu közepébe lőtt (1-0).
  • 43. perc: Ismét Dzsudzsák tálalt tökéletesen középre a jobb oldalról, az ötös bal sarkánál érkező Lang pedig nem hibázott (2-0).

II. félidő:
———–

  • 73. perc: Egy szép magyar akció végén Gera tálalt Gyurcsó elé, aki nyolc méterről, kissé éles szögből a bal sarokba lőtt (3-0).
  • 89. perc: Stieber gyönyörű csellel tört befelé az alapvonalnál, majd középre gurított, Szalai pedig közelről sarokkal volt eredményes (4-0).

A találkozó előtt a magyar drukkerek gyönyörű élőképpel fogadták a csapatokat, piros-fehér-zöld színek ölelték körbe a 12-es számot, amely a szurkolók fontos szerepére utal.

Az első perctől kezdve a magyar válogatott birtokolta többet a labdát, de a kapura egyáltalán nem volt veszélyes. Hiába passzolgattak Bernd Storck szövetségi kapitány tanítványai az andorrai térfélen, egyetlen helyzet sem alakult ki, mert kevés volt a mozgás elöl. A vendégek egyszer-egyszer kiszabadultak az amúgy nem túl nyomasztó szorításból, egy ízben még lövésig is eljutottak, de az pontatlan volt, így Gulácsinak nem volt dolga. Annyi negatívum azért volt, hogy Kleinheisler sárga lapot kapott, és mivel neki ez a második volt a sorozatban, így nem játszhat márciusban az Európa-bajnok portugálok vendégeként. Az első komoly magyar helyzetre 26 percet kellett várni, amikor Dzsudzsák beadása után Szalai úgy vette át a labdát, hogy becsapta védőjét, de aztán közelről a kapusba lőtt.

A lehetőséget követően kissé megélénkült a meccs, előbb Dzsudzsák végezhetett el szabadrúgást veszélyes helyről, majd Korhut próbálkozott ígéretesen. A gólra sem kellett sokat várni, Dzsudzsák újabb veszélyes jobb oldali beadását követően Gera csapott le a kipattanóra. A csapatkapitány lendülete mit sem változott a megszerzett vezetés hatására, a szélről érkező szokásos beadásaiból aztán Lang is eredményes volt még a szünet előtt, így a magyarok kétgólos előnnyel vonultak az öltözőbe.

Nagy lendülettel kezdte a második játékrészt a magyar csapat, záporoztak a lövések az andorrai kapura, próbálkozott Gyurcsó, Gera, Kleinheisler, de a labda vagy célt tévesztett, vagy a vendégek kapusa hárított. Jószerivel csak az volt a kérdés, hogy mikor és mennyivel nő a két gárda közti különbség. Előbb Gyurcsó talált kapuba, a hajrában pedig Szalai alakította ki a megérdemelt 4-0-s végeredményt.

Gyurcsó Ádám (felül) és az andorrai Cristian Martinez a Magyarország – Andorra labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2016. november 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor


“A mérkőzés elején nehezen találtunk rá a játékunkra, de ez várható volt egy ilyen védekező csapat ellen. Az első gól után nagy kő esett le a játékosok szívéről, ezután már jól futballoztak. A szünetben elmondtam nekik, hogy szükség van harmadik találatra, a végén még egy ráadás is érkezett” – értékelt Bernd Storck szövetségi kapitány, aki szerint a magyaroknak kettővel kevesebb pontjuk van az eddigi négy vb-selejtezőn, mint az elvárható lett volna, de játékban jól teljesítenek a tanítványai.

“Ha a mérkőzések harmincpercesek lennének, akkor nagyon jó eredményeket érnénk el, de a futballmeccsek kilencven percig tartanak. Az elején el tudtuk érni, hogy minimalizáljuk a két csapat közti különbséget, a hátralévő időben viszont kijött a magyarok technikai és szakmai fölénye” – mondta Koldo Álvarez andorrai szövetségi kapitány.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk