Orosz doppingbotrány: nagy áttörésről beszélnek


A sport megtisztulásának irányába mutató nagy áttörésnek minősítette Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, hogy a szervezet küldöttségének sikerült hozzájutnia a moszkvai laboratórium adatbázisához.

A WADA – amint arról az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál pénteken beszámolt – megerősítette, hogy az adatgyűjtés sikeresen megtörtént az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) laboratóriumában. A szervezet ezt követően vizsgálja majd meg, hogy az információk hitelesek-e, illetve, hogy történt-e manipuláció. Ez a folyamat akár hónapokig is eltarthat.

A WADA december végén egy héten át eredménytelenül próbálkozott az orosz sportolók 2011 és 2015 közötti doppingteszt-eredményeinek megszerzésével Moszkvában. A küldöttségnek akkor nem engedték meg, hogy az adatbázis kimásolásához a magával hozott berendezést használja, arra hivatkozva, hogy az nem rendelkezett orosz tanúsítvánnyal.

Bő egy hete Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország megállapodott a WADA-val az adatok átadásáról, amit eddig “technikai okok” akadályoztak.

Az TASZSZ orosz hírügynökség akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a misszió sikerétől “az egész orosz sport jövője függ”, amelyet komoly szankciókkal sújthatnak, ha a RUSADA-tól a vonatkozó nemzetközi szabályok alapján ismét megvonják a működési engedélyt. A TASZSZ emlékeztetett rá, hogy az orosz doppingellenes szervezet szeptember 20-án visszakapta tesztelési engedélyét, egy WADA-küldöttség pedig már novemberben előkészítő látogatáson járt Moszkvában.

Az orosz fél az első sikertelen adatgyűjtést követően azt kérte, hogy a RUSADA működési feltételei teljesítésének határidejét december 31-ig hosszabbítsák meg, de a WADA csak most jutott hozzá az adatokhoz. A RUSADA-nak június 31-ig minden, a moszkvai laboratóriumban őrzött mintát a WADA rendelkezésére kell bocsátania, újraellenőrzésre.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését, amely megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, a tavalyi phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották Oroszországot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki ezt megkapta, csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

MTI, fotó: CNN

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk