Perelné a SMURD a Concordia Chiajnát? Megszólalt az orvos, aki az ASA elleni mérkőzésen ellátta Bărboianu sérülését


Fotó: DigiSport


Pontosította a Ștefan Bărboianu sérülését ellátó orvos, mi történt az ASA – Chiajna 1. ligás labdarúgó-mérkőzésen pórult járt játékossal. A vendégek szóvátették, hogy futballistájuk nagyon későre részesült ellátásban, amelynek a mikéntjét is kifogásolták. Az elsősegélyért felelő szakember pontról pontra ismertette az eseményeket, az általa képviselt intézményben közben felháborodást keltettek a Concordia klub képviselőinek a nyilatkozatai, amelyek rontják jó hírüket, ezért a jogorvoslat lehetőségét is felvetették.

“A marosvásárhelyi rohammentőszolgálat az ország legnevesebb elsősegélynyújtó intézménye, és nagyon rosszul esett nekik, amit a Concordia Chiajna vezetői állítottak Ștefan Bărboianu ellátásával kapcsolatosan – állította az ASA klubigazgatója, Cristian Chertes a DigiSport TV-ben. – Ezért be akarják perelni a klubot. Százszázalékos biztonsággal állítom, hogy két autó volt a stadionnál, és mindkét autónak saját elsősegélynyújtó csapata volt. Nem tudom, pontosan mi az eljárás, ha egy játékos megsérül, és kiviszik a pályáról, de emberileg mindent megtettünk az érdekében, amit lehetett.”

Ștefan Bărboianu az ASA – Chiajna (2-1) mérkőzés 73. percében sérült le, amikor a vendégkapus, Cristian Bălgrădean rosszul jött ki egy beadásra, és ütközött csapattársával, valamint a marosvásárhelyiek támadójával, Andrei Ciolacuval. (A történtek nyomán Bălgrădean megkapta második sárga lapját és vele a pirosat, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, amelyet azonban Gheorghe Mureșan elhibázott.) A Concordia hátvédje keresztszalag-szakadást szenvedett, de csak 45 perccel a sérülése után került kórházba, mintegy félórát a mentőautóban volt kénytelen várakozni, amíg elszállították – legalább is ezt állították klubja képviselői, akik szerint a játékossal úgy bántak, mint egy kutyával. “Miután tíz percet a pálya iszapjában feküdt az esőben, benyomták egy mentőkocsiba, és ott felejtették a meccs végéig, a sötétben. A stadionból a kórházba szállították, ott ugyanolyan bánásmódban részesült. Még fájdalomcsillapítót sem tudtak adni neki. Végül úgy döntöttünk, hogy Craiovára megyünk, mert ki tudja, Marosvásárhelyen mi történhetett volna” – mondta egy játékoshoz közelálló személy a DigiSportnak.

A rohammentőszolgálat helyszínen tartózkodó orvosa ezzel szemben azt állítja, vele kezdetben nem közölték, hogy ellátásra szorult személy van a mentőkocsiban. “Amikor a sofőr telefonált, természetesen azonnal odamentem. Kb. 3 perc alatt értem oda. A pácienst talán a mérkőzés 73. percében rúgták meg, 3-4 perc alatt került az autóba. Amint odaértem, azonnal megvizsgáltam. Amint megbizonyosodtam, hogy milyen fokú sürgősségről van szó, és csak sajgó térde szorul ellátásra, hívtam az 112-es segélykérőt, hogy küldjenek másik mentőcsapatot. Közben megtudakoltam, mennyi van még hátra a mérkőzésből. Kiderült, hogy két perc, ezért már nemn volt értelme, hogy újabb mentős csapat jöjjön a pályára. Természetesen ha életveszélyről van szó, például leáll egy ember szíve, megállítják a mérkőzést, és azonnal indulunk a kórházba” – mondta dr. Oana Mateș a Digi24 televíziónak.

Az orvos szerint a játékos első körben megtagadta, hogy a sürgősségire vigyék, meggyőző munkát kellett folytasson, hogy beleegyezzen. Fájdalomcsillapítót sem akart bevenni.

“Helyesen jártam el. Egyetlen dolog zavart, hogy nem értesítettek azonnal, hogy kórházi ápolásra szoruló beteg van az autóban. A csapatorvos nem volt a játékossal, egy masszőrt találtam mellette. A futballista ráadásul nem akart kórházba menni, emiatt is késlekedtünk. Az öltözőbe kérte magát, hogy mosakodjon meg. Nem vihetem el a kórházba a beteget az akarata ellenére, beleegyezése nélkül! Nem lehet a beteget megfogni és bedobni az autóba, mint egy zsák krumplit azzal, hogy gyerünk a kórházba! Nem lehet elszállítani a pácienst, ha nem tudjuk, milyen sérülései vannak. Ha lábával van gond, nem lehet szállítani, ha nem tettük merevítőbe.”

Dr. Oana Mateș szerint az ASA – Concordia mérkőzésen két rohammentős csoport volt a stadionban, egyik a játékosok, másik a közönség ellátásáért felelt. “Minden meccsen ez a szabály. Ha valami történik, valakit el kell szállítani, hívni kell az 112-t, hogy jöjjön még egy csapat. A vendégek orvosa a végén odajött, hogy miért nem szállították el még a játékosukat, közben az már a kórházban volt. Megjegyzem, még voltam meccsen, a csapatorvos a bajba került játékos mellett kell legyen, és ha sürgősség van, azonnal szól. Ezúttal ez nem történt meg, az orvosuk nem volt a játékossal, a masszőrjük gondoskodott róla. Gondoljanak bele, a játékos a 73. percben sérült meg. A 90. percben vége lett, indultunk. 15 perc… a páciens nagyon hamar a kórházban volt. Nem értem, miért voltak a chiajnaiak annyira…” – fogalmazott az orvos, aki nyolc éve dolgozik a sürgősségi ellátásban és több tíz mérkőzésen és sportrendezvényen biztosította korábban az egészségügyi ellátást.

Kijelentette: a sürgősségi ellátás nem azt jelenti, hogy a beteg mielőbb érjen a kórházba. “Elsődleges felmérni és stabilizálni az állapotát, és megállapítani, milyen jellegű ellátásra van szüksége. Az ő sérülését zöld jelzéssel illettük, ez azt jelenti, hogy nem állt fenn életveszély esete” – mondta.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk