Videoton – Partizan és Viitorul – Salzburg az EL-főtáblára jutásért


A Videoton a szerb Partizan Belgráddal találkozik a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének negyedik fordulójában, amelyben már a főtáblára jutás lesz a tét. A párharc egyik érdekessége, hogy Marko Nikolic, a fehérváriak vezetőedzője a Partizantól érkezett nyáron a Videotonhoz, a szerb együttessel az előző idényben bajnokságot és kupát is nyert.

“Nem csak nekem lesz különleges párharc ez, hanem Radoje Smiljanicnak, Goran Basaricnak, hiszen velük már a Partizannál is együtt dolgoztunk, valamint két játékosunknak, Danko Lazovicnak és Marko Scepovicnak is, akik a Partizanban nevelkedtek. Mindannyian szeretjük ezt a klubot, a szurkolóik pedig minket” – nyilatkozta a fehérvári klub honlapján Nikolic, aki elismerte, nem igazán szeretett volna a Partizannal találkozni.

Mint megjegyezte, vegyes érzései vannak, mert nagyon szép időszakot töltött a belgrádiak kispadján, s a közös sikerek után nem lesz könnyű ellenfélként találkozni a Partizannal.

Marko Nikolic szerint a két együttesnek egyenlő esélye van a továbbjutásra. “Az biztos, hogy két egészen érdekes mérkőzést láthatnak majd a nézők. Nagy lehetőség előtt állunk, szeretnénk ott lenni a csoportkörben, hiszen ez az álmunk” – mondta az edző, hozzátéve, hogy mindkét csapat képes minőségi labdarúgást bemutatni, mostani csapatától pedig ugyanolyan stabil és okos játékot vár, mint amilyet a Bordeaux ellen mutatott.

Juhász Roland csapatkapitány szerint ha úgy játszanak, ahogyan a harmadik fordulóban a francia Girondins Bordeaux ellen, továbbjuthatnak. “Úgy gondolom, annak tudatában, hogy melyik hat csapat lehetett volna az ellenfelünk a rájátszásban, nem alakult rosszul a sorsolás a mi szempontunkból (…) a rájátszásban nincs már könnyű ellenfél, főleg a nem kiemelt együttesek számára” – nyilatkozta a klub honlapján. A középhátvéd felidézte, hogy novemberben a Felcsúton rendezett edzőmérkőzésen 1-0-ra legyőzték a Partizant, de abból semmilyen következtetést nem szabad levonni.

A két meccset augusztus 17-én és 24-én játsszák, a tervek szerint az első mérkőzést rendezik Belgrádban.

Ami a többi, magyar érdekeltségű csapatot illeti: a második selejtezőkörben a Ferencvárost búcsúztató dán Midtjylland (Korcsmár Zsolt) a ciprusi Apollon Limasszollal, a horvát Hajduk Split (Futács Márkó) az angol Evertonnal, az ukrán Dinamo Kijev (Kádár Tamás) a portugál Marítimóval, a lengyel Legia Varsó (Nagy Dominik) pedig a moldovai Sheriff Tiraspollal csap össze a főtáblára kerülésért.

A Bajnokok Ligája-selejtezőtől búcsúzó román Viitorul az osztrák Red Bull Salzburggal játszik.


EL-selejtező, 4. forduló, a párosítás: Partizan Belgrád (szerb) – VIDEOTON FC, Shkëndija (macedón) – AC Milan (olasz), Vardar Szkopje (macedón) – Fenerbahce (török), Ajax Amsterdam (holland) – Rosenborg (norvég), NK Eszék (horvát) – Austria Bécs (osztrák), Crvena zvezda (szerb) – FK Krasznodar (orosz), Altach (osztrák) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli), BATE Boriszov (fehérorosz) – Olekszandrija (ukrán), FC Bruges (belga) – AEK Athén (görög), Marítimo (portugál) – Dinamo Kijev (ukrán), Dinamo Zágráb (horvát) – Skënderbeu (albán), Ludogorec (bolgár) – Suduva (litván), Panathinaikosz (görög) – Athletic Bilbao (spanyol), Apollon Limasszol (ciprusi) – Midtjylland (dán), Domzale (szlovén) – Olympique Marseille (francia), Hafnarfjördur (izlandi) – Braga (portugál), Everton (angol) – Hajduk Split (horvát), Utrecht (holland) – Zenit (orosz), Legia Varsó (lengyel) – Sheriff Tiraspol (moldovai), VIITORUL (román) – Red Bull Salzburg (osztrák), Viktoria Plzen (cseh) – AEK Larnaca (ciprusi), PAOK Szaloniki (görög) – Östersunds (svéd).

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk