Meghalt Balázs Fecó


Elhunyt Balázs Ferenc.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője és énekese hatvankilenc évet élt.

A család nevében a Retro Rádió műsorvezetője, Várkonyi Attila jelentette be, hogy a zenész 13 nap küzdelem után feladta a harcot.

Balázs Fecó szerzeményeiért több generáció rajongott: a Homok a szélben, a Kölykök a hátsó udvarból, a Ne állj meg soha, A csönd éve volt vagy az Évszakok egyaránt nagy sikert aratott.

Elsősorban a lírai dalairól volt ismert, de a magyar hard-rock születésénél is bábáskodott, és a progresszív rock sem állt távol tőle. A 70-es, 80-as években a rockzenét a szélesebb közönség számára is népszerűvé tette a merengős-balladisztikus dalaival.

Balázs Fecó 1951-ben született, 1967 és 1972 között a Neoton Família tagja volt, majd megalapították az első magyar hardrock együttest, a Taurust, mely rövid ideig, 1974-ig működött – ismertette életpályáját az MTI.

1977-től az együttes 1985-ös felbomlásáig a Korál vezetője volt, majd szólókarrierbe kezdett.

Munkásságát egyebek mellett 1999-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, 2016-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk