Tilos a zene, birkabégetést sugároz egy szíriai rádió


Zene helyett állatok és madarak hangja hallható egy szíriai rádióban. Birkabégetést és madárcsicsergést sugároznak csak az adásban, amióta az Idlíb tartományt ellenőrző dzsihadisták betiltották a zenét a rádióban.

“Meg akarom védelmezni a rádiómat, és senkit sem akarok feldühíteni” – mondta a Radio Fresh igazgatója, Raed Faresz telefonon a dpa hírügynökségnek.

“Így a következő megoldással rukkoltam elő: zene helyett állatok és madarak hangját játszom le” – mondta.

A Radio Fresh – mint arról a BBC is beszámolt – a dalok szövegét leadja, de a zenét nem. Helyette a napszaktól függően különböző állati zajok hallhatók: reggel madárcsicsergés, délután birkabégetés és kecskemekegés, este pedig békabrekegés és bogarak hangja.

A 44 éves Faresz elmondta: a fura állati hangokat az iszlamisták könyörtelen jogértelmezésével szembeni “ellenállás” egyik formájának tekinti.

Az északnyugat-szíriai tartomány nagy része iszlamista szélsőségesek, közöttük az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló Fatah es-Sám Front, a korábbi an-Nuszra Front kezén van.

Amikor a fegyveresek megszállták a tartományt, figyelmeztették Fareszt, hogy le kell állítania a zenét és a női műsorvezetők szerepeltetését a rádióban. Először az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei foglalták el a tartományt. Később jött a Fatah es-Sám Front, és ők is megismételték a figyelmeztetést.

“Nem szeretnek bennünket, mert mindenkit bírálunk” – mondta Faresz a rádió hír- és beszélgetős műsorairól. “Ötször támadtak rám. Szerencsére még mindig élek” – mondta nevetve.

A legsúlyosabb merényletet három éve követték el ellene, akkor az IÁ fegyveresei rálőttek, amikor hazafelé tartott. Két golyó találta el a vállán, a harmadik a tüdejét.

Nehéz az élet Idlíbben, ahol tucatnyi iszlamista csoport vetette meg a lábát, akik naponta új törvényeket adnak ki – mondta Faresz.

“Az ő szabályaik szerint meg kellett változtatnunk a hírműsoraikban leadott zenét. Először a londoni Big Ben óraütéseire cseréltük le a zenét. Háborús országban élünk, ezért most aknarobbanások és süvítő gránátok hangját játsszuk le a hírblokk elején és szívdobbanás hangjával fejezzük be a híreket” – tette hozzá.

A Radio Fresh FM a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni, demokráciát követelő tüntetések kezdete után két évvel, 2013-ban kezdett el sugározni.

Az iszlamisták azt is megparancsolták Faresznek, hogy férfiakkal váltsa fel a rádió 28 női munkatársát.

“Nem menesztettem őket. Kitaláltuk, hogy számítógépes programmal megváltoztatjuk a hangjukat, hogy úgy szóljon, mintha férfiak lennének” – mondta az igazgató. Majd hozzátette: “Inkább úgy hangzik most, mintha robotok beszélnének”.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk