Szabad az egyetem: Tusványos a Térképben


A Térkép magazin harmadszor látogatott a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba. Az összeállításban megelevenednek a rendezvény legérdekesebb pillanatai, s a nézők ízelítőt kaphatnak a hét hangulatából is.

 

A közmédia külhoni tematikájú műsora különkiadással jelentkezik szombaton Tusnádfürdőről. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort immár 28. alkalommal rendezték Erdélyben, s az egy hétig tartó találkozó mára a Kárpát-medencei magyarság talán legjelentősebb fórumává vált. A stáb tagjai a bőség zavarával küzdöttek, így a hétvégi összeállítás különösen érdekesnek ígérkezik.

Egy nagy múltú rendezvény alkalmat ad a visszatekintésre. „Nagyon más volt a tábor hangulatában, szellemiségében fent Bálványoson – emlékezik a kezdetekre a csíkszeredai György Attila. – Nem volt még ez a fesztiválhangulat, …változik a világ”.

Valójában a találkozó családiassága azóta sem változott, csupán a rendezvény megújult jellege több ezer új „családtagot” hozott Tusnádfürdőre. A programkínálat is gazdagabb lett, mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő műsorokat, rendezvényeket. A trendi és a múlt egyaránt kínálkozik a palettán. Míg az egyik szegletben szikrázó politikai viták foszlányai hallhatók, s a Lorántffy Zsuzsanna- sátorban a nőké volt a főszerep, a Teátrum-sátorban a Szent László-emlékév kapcsán a legendás lovagkirály legendájáról vetítettek dokumentumfilmet. A szabadegyetem egy valóságos hangyaboly, ahol mindenkinek, minden társaságnak megvan a maga csapása. Mert itt mindenki megy valahova, mindenki és minden örökmozgó, csak a sátrak a fix pontok. Közben barátságok, szerelmek szövődnek, s e kapcsolatok a biztosítéka, hogy a jelenlévők már a következő évi utazásukat szervezik.

Biztos pont – utal a tábor idei mottójára a székelyudvarhelyi Vass Orsolya, a tábor egyik szervezője. – Mert biztos, hogy itt leszek minden évben, illetve igyekszem itt lenni, mert azokkal az emberekkel, akikkel itt találkozom, jól érzem magam.”

A forgatócsoport a tábor környékét is bejárta, és a Szent Anna-tó tündéreinek nyomába eredt. A tengerszem valóban a természet csodája: a Csomádi hegység egy kialudt kráterében, közel ezer méterrel fekszik a tenger szintje fölött. A helyi tündérek vagy éppen azok hiánya évente több tízezer turistát vonz.

Úgy tűnik, a tévések is látták az említett Szent László-filmet, mert Székelyderzsre vették útjukat. A községben szinte megállt az idő, így tökéletes ellenpontja a mindig nyüzsgő Tusványosnak. A falu talán legbecsesebb öröksége a ma is álló unitárius erődtemplom, ami székelyföld egyik leghíresebb Szent László-freskóját őrzi.

A tábor zárására a filmesek is visszatértek. A Bálványosi Szabadegyetem néhány napja gyorsan eltelt. Emitt még szól a zene, amott viszont már bontják a sátrakat. A szabadegyetem polgárai pedig hamarosan elindultak haza, legyen az otthon akár Erdélyben, külhonban, vagy a világ más távoli szegletében.

 

Adás: 2017. július 29., szombat (Duna 13.25)

Ismétlés: másnap (Duna World 11.50).

Műsorvezető: Gál Emese és Kozári Réka

Felelős szerkesztő: Merkl László

MTVA

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk