În judeţul Harghita a fost sfinţită biserica renovată comună a reformaţilor şi unitarienilor


În localitatea Filiaş din judeţul Harghita a fost sfinţită, duminică, o biserică pe care o folosesc atât reformaţii, cât şi unitarienii, şi care a fost renovată cu sprijinul statului maghiar, scrie portalul maghiar Székelyhon.ro.

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, a spus, la eveniment, că deşi renovarea bisericii din Filiaş reprezintă doar unul dintre cele aproximativ 400 de proiecte lansate în ultimii cinci ani de către Biserica Reformată din Ardeal, acesta este, poate, cea mai deosebită dintre ele, întrucât nu numai că a fost renovată o biserică, ci a fost consolidată şi relaţia amiabilă dintre cele două comunităţi religioase din localitate.

În introducerea predicii sale, episcopului unitarian István Kovács a spus că biserica ar putea fi, pe bună dreptate, un simbol al coabitării paşnice şi a întregii comunităţi transilvănene. În timp ce lumea de astăzi este caracterizată din ce în ce mai mult de polarizare, cei din Filiaşi formează, de secole întregi, o comunitate foarte închegată, a adăugat episcopul.

“Acest lucru este exemplar, căci Dumnezeu nu este evocat prin pietre, cărămizi şi biserici, ci de comunitatea care este formată în interiorul acestora”, a spus István Kovács.

Din punct de vedere administrativ, Filiaş aparţine de oraşul Cristuru Secuiesc. János Hunor Koncz, primarul oraşului a mulţumit Guvernului Ungariei pentru finanţarea, aproape în totalitate, a costurilor lucrărilor de renovare care au durat doi ani.

În discursul susţinut, Réka Brendus, şef de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, a amintit de un text de-al lui Balázs Orbán, de la mijlocul secolului al XIX-lea, în care acesta elogia relaţia fraternă dintre cele două confesiuni.

Continuând ideea, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR a declarat că scopul este, şi astăzi, acela ca atât în Transilvania, cât şi în tot Bazinul Carpatic, să reuşim să păstrăm o comunitate puternică, unită, ai cărei membri îşi respectă reciproc tradiţiile, credinţa şi limba.

În opinia sa, renovarea acestei bisericii folosite de două comunităţi religioase diferite dovedeşte faptul că acest lucru chiar funcţionează: o comunitate care îşi renovează biserica dovedeşte că are un trecut şi că îşi imaginează şi viitorul tot aici.

La recensământul din 2011, în Filiaş au fost înregistraţi 1100 de locuitori, dintre care 900 s-au declarat a fi maghiari.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk