Majoritatea ungurilor nu percep o creştere semnificativă a costurilor utilităţilor


Aproape 80% din maghiari nu au resimţit că facturile la utilităţi ar fi crescut “în mare măsură” în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, reiese din sondajul de opinie realizat de Institutul Nézőpont, al cărui rezumat a fost trimis, joi, agenţiei ungare de presă MTI.

Documentul aminteşte că statul ungar alocă resurse semnificative pentru a menţine reducerea cheltuielilor cu utilităţile atât în acest an, cât şi anul viitor. Deşi cuantumul ajutorului peste consumul mediu este limitat, este vizibil că marea majoritate a maghiarilor se consideră beneficiari ai măsurilor, adaugă autorii rezumatului.

Potrivit sondajului, la întrebarea “cum s-au modificat costurile utilităţilor în luna anterioară faţă de anul trecut”, în decembrie 33% din maghiari au semnalat că nu s-a produs nicio schimbare, iar 2% au răspuns că cheltuielile au fost chiar mai reduse. Alţi 39% au raportat doar o “mică creştere” a cheltuielilor pentru utilităţi şi doar o cincime a electoratului ungar – 22% – au raportat o creştere semnificativă. 6% dintre respondenţi nu au putut răspunde la această întrebare.

“Rezultatele arată că, în decembrie, 78% din maghiari nu au resimţit nicio creştere sau doar o uşoară creştere a cheltuielilor pentru utilităţi, comparativ cu anul precedent. Acest lucru arată succesul măsurilor luate de guvern pentru protejarea populaţiei” – se arată în document.

Dintre alegătorii Fidesz, 86% au declarat că până în decembrie cheltuielile cu utilităţile nu au crescut deloc sau au crescut foarte puţin faţă de anul trecut, în timp ce 71% din alegătorii de stânga au avut aceeaşi părere.

Sondajul realizat de Institutul Nézőpont a fost efectuat între 5 şi 7 decembrie, prin telefon, cu participarea a 1000 de persoane. În cazul tuturor sondajelor, eşantionul este reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani; eroarea de eşantionare este de 3,16%, se arată în comunicat.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk