Senatul român a adoptat modificarea legii necesare reînfiinţării Liceului Catolic din Târgu Mureş


Senatul României a adoptat modificarea Legii Educaţiei, care asigură temeiul juridic pentru reîniinţarea Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş, desfiinţată de către autorităţile locale, a anunţat UDMR în buletinul său informativ emis marţi.

La jumătatea lunii noiembrie, Uniunea a depus un proiect de lege privind reînfiinţarea liceului catolic maghiar, dar pentru ca acesta să fie adoptat de către Parlament, a fost necesară modificarea Legii Educaţiei, deoarece în forma sa actuală aceasta prevedea că doar autorităţile locale sunt cele care pot înfiinţa instituţii de învăţământ, a explicat Attila Cseke, liderul senatorilor UDMR.

Acesta a adăugat: modificarea Legii Educaţiei este primul pas în procesul de reînfiinţare a liceului catolic. Într-o a nouă etapă, Parlamentul trebuie să adopte proiectul de lege al UDMR, care se referă în mod specific la înfiinţarea şcolii catolice maghiare din Târgu Mureş.

“Eforturile noastre de a găsi o soluţie la nivel local pentru problema şcolii catolice maghiare au fost în zadar, toate încercările noastre fiind blocate. Instituţiile care asigură învăţământul în limba maternă reprezintă o garanţie ale păstrării identităţii noastre naţionale, astfel protejarea lor şi asigurarea funcţionării acestora reprezintă pentru noi o prioritate. Astfel, considerăm că în privinţa învăţământului în limba minorităţilor este necesară asigurarea unei soluţii secundare pentru situaţiile în care se constată că, la nivel local, se fac eforturi pentru a împiedica desfăşurarea învăţământului în limba maternă, aşa cum se întâmplă în cazul liceului catolic maghiar din Târgu Mureş”, a declarat Attila Cseke conform buletinului informativ al UDMR.

Potrivit amendamentului adoptat, în afară de şcolile înfiinţate de administraţiile locale sau de biserici, respectiv a şcolilor private, în România instituţii de învăţământ în limba minorităţilor pot fi înfiinţate şi prin legi sau prin ordonanţe ministeriale.

Modificarea Legii Educaţiei a fost aprobată deja de către Camera Deputaţilor, astfel pentru intrarea sa în vigoare mai este necesară doar semnătura şefului statului.

Potrivit liderului deputaţilor UDMR, Attila Korodi, înfiinţarea prin lege a unor şcoli este o soluţie bună întrucât astfel nu există posibilitatea atacării lor în contencios administrativ. Proiectul de lege privind înfiinţarea şcolii catolice maghiare va fi dezbătut de Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă. Proiectul de lege al UDMR ar urma să clarifice statutul juridic al şcolii catolice, înscrierea în noile clase, ar permite revenirea claselor mutate într-o altă instituţie de învăţământ, respectiv ar clarifica şi situaţia profesorilor şi a personalului administrativ.

În septembrie, în urma unei covorbiri telefonice cu premierul ungar Viktor Orbán, Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat a promis sprijin politic pentru rezolvarea situaţiei şcolii de la Târgu Mureş. La începutului lunii septembrie Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a suspendat funcţionarea şcolii catolice maghiare, referindu-se la o procedură de urmărire penală demarată în cursul anului trecut şi care pune sub semnul întrebării legalitatea înfiinţării acestei şcoli. Ca urmare a acestei măsuri, guvernul maghiar a anunţat că va sprijini aderarea Româniai la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) numai dacă Bucureştiul va asigura o rezolvare pozitivă în legătură cu soarta instituţiei de învăţământ din Târgu Mureş.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk