Összefognak a román pártok Péter Ferenc ellen? Mi fogadnánk arra, hogy nem


Megegyeznének a román pártok, hogy ne legyen magyar tanácselnöke Maros megyének, adta hírül az Agerpres. A hírt ajánlott legalább is körültekintéssel kezelni.

A Nemzeti Liberális Párt Maros megyei társelnöke, Ciprian Dobre jelentette be, hogy tárgyalást kezdeményeznek a Szociáldemokrata Párttal, és felajánlják a PSD-nek a megyei önkormányzat vezetői tisztségét. Cserében azt várják, hogy az alelnöki funkciók közül az egyiket a PNL-nek juttassák. A PSD-PNL koalíció 20 tanácsosi mandátumot és többséget jelentene az RMSZ 15 képviselőjével szemben, írja az Agerpres, majd hozzáteszi: a szociáldemokraták vezetője egyelőre nem nyilatkozott a kérdésben. Egyértelműnek tűnik, miért. Úgy tudjuk, a liberális-szociáldemokrata megállapodásnak nagyon kicsi az esélye. Egyrészt amiatt az ellentét miatt, amely a két párt között országosan feszül, másrészt azért, mert az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt megállapodása sokkal több haszonnal járhatna az önkkormányzati választások nyertese szempontjából. Azon túl tudniillik, hogy Maros megye elnöke magyar (Péter Ferenc korábbi szovátai polgármester) lenne, a PSD számos biztosítékot nyerhetne céljai és szándékai megvalósítására, nem mellékesen pedig mindkét megyei alelnöki funkciót megkaphatná. Attól sem lehet eltekinteni, hogy a magyar érdekvédelmi szövetség sokkal megbízhatóbb koalíciós partner, mint a liberális párt.

Mint ismert, az RMDSZ elnöke már a múlt hét végén jelezte, hogy Maros megyében a szociáldemokratákkal látja megvalósíthatónak az együttműködést, amelynek része lehet a szászrégeni és a marosludasi alpolgármesteri tisztség megszerzése is. Feltételezhetően Kelemen Hunor birtokában már vannak olyan információk, amelyek egyelőre nem publikusak, és amelyek ezt a megállapodást előrevetítik. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a PNL-nek nincs veszítenivalója. Ha már létezik háttérmegállapodás az RMDSZ és a PSD között, Ciprian Dobre bizonyára tud róla. Ebben az esetben pedig nyilatkozata úgy is értelmezhető, mint aki megtette, amit liberális társelnöki tisztsége az adott helyzetben megkövetelt tőle. mediatica

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk