A pásztor a hibás, ha medvetámadás éri?!


73 medve által okozott káresetet regisztráltak idén a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökségnél, szinte kétszer annyit, mint tavaly, tájékoztatott Domokos László igazgató.

Az idézett forrás szerint év eleje óta 100 kérést adtak le a gazdák a vadkárok felmérése érdekében, 73 esetben medvék által okozott károkról volt szó. A medvék által okozott anyagi károkra vonatkozóan hét esetben juhnyájakat támadt meg a medve, a többi esetben szarvasmarhákat vagy más állatokat támadtak meg.

2016-hoz képest nőtt a vadkárok száma, tavaly az első félévben 50 esetet regisztráltak, amelyből 40-et medvék okoztak.

Domokos László ugyanakkor elmondta, hogy nőtt a megyében a juhnyájak száma, így kevesebb legelő jut számukra, a pásztorok pedig sokszor az erdős részekre viszik legelni a nyájat. Továbbá a pásztorok nem tapasztaltak, sokszor nem legeltetéssel foglalkozó régiókból hozzák őket, a kutyáik nincsenek betanítva, ezért is több a támadás az igazgató szerint.

Medvetámadás áldozatául esett juhok. Az internet tele van ilyen képekkel


Az év elejétől hét Hargita megyei személy szorult kórházi ápolásra medvetámadás következtében. Több esetben pásztorokról volt szó.

A Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei önkormányzatok képviselői valamint a közbirtokosságok, vadászegyesületek és gazdaszövetkezetek tiltakoztak múlt héten a környezetvédelmi minisztérium előtt, kérve, hogy bocsássanak ki kilövési engedélyeket a veszélyes példányokra.

A tárgyalásokat követően 140 medve kilövését engedélyezné a minisztérium a közvitát követően.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk