Alagutat építenének a Somostető alá


Marosvásárhely polgármestere az Agenda de Mureș online televízióban jelentette be, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként szereznének finanszírozást a munkálatokra.

Soós Zoltán szerint a Jeddet Marosszentgyörggyel összekötő, 2,6 kilométeres út a Kálvária forgalmát enyhítené.

Ismert, az előző városvezetés a somostetői erdőn át akart utat építeni, hogy összekösse a Tudor lakónegyedet a megyei kórházzal. Dorin Florea akkori polgármester folyamatosan az RMDSZ képviselőit hibáztatta, amiért nem tudott előre lépni az ügyben.

“A több mint 100 méteres szintkülönbség miatt folyamatosan földcsuszamlások veszélyével kell számolni, ráadásul télen készenlétben kell állni a hóeltakarítási kötelezettség miatt. A só, amellyel megszórják az aszfaltot, két- vagy három évente tönkreteszi a koptatóréteget”

– idézte a Zi de zi című lap az alagút létjogosultságát indokló Soós Zoltánt.

“Semmi újat nem kell kitalálnunk, csak a meglévő technológiákat alkalmaznunk. Svájcban két év alatt 30 kilométeres alagutat építenek az Alpokban. Miért ne igényelhetnénk finanszírozást ennek a sokkal könnyebb közlekedési lehetőségnek a megvalósítására? Télen nem kell havat takarítani, az út soha nem csúszik, stabil a szerkezete és a felületi hőmérséklete”

– mondta Soós Zoltán.

  • Fotó: Structurae
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk