Süket fülek a volt koalíciós társak egyeztetésén


Fotó: Dacian Cioloş közösségi oldala (archív)

Kisebbségben is kormányozna a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), ha nem tudnak megegyezni a volt koalíciós partnereikkel. A szerdai, első találkozón nem közeledtek az álláspontok.

A megbízott miniszterelnök szerdán találkozott a liberális párt és az RMDSZ vezetőjével, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjével, és ezután mondta: ha nem akarnak visszatérni a tavalyi választásokat követően kötött megállapodásukhoz, a volt koalíciós társak dönthetnek úgy is, hogy a parlamentben támogatják a kisebbségben kormányzó USR-t – jelentette az Agerpres. Azt ugyanis kizárta, hogy a Szociáldemokrata Párttal vagy az AUR-ral alakítsanak ki parlamenti többséget.

Dacian Cioloş programja prioritásai között említette a járvány megfékezését, az energiadrágulások ellensúlyozását és az országos helyreállítási tervben foglaltak megvalósítását. Bejelentette: pénteken újra találkozni kíván a liberális párt és az RMDSZ vezetőjével, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjével.

A szerda esti találkozón amúgy nem közeledtek az álláspontok – adta hírül az MTI. A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Florin Cîţu azt mondta: a románok és az Államelnöki Hivatal iránti tiszteletből ült tárgyalóasztalhoz a kijelölt miniszterelnökkel, de nem az ő felelősségük megoldást javasolni a válságra, hanem a kormányt megdöntő pártoké. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint ugyanakkor a kölcsönös bizalom hiánya akadályozza a jobbközép koalíció helyreállítását.

A Szociáldemokrata Párt nem szavazza meg az új kormányt, ha a koalíció helyreáll. Annak lehetőségét is kizárják, hogy egy kisebbségben kormányzó alakulatot támogassanak – idézte a PSD első alelnökét, Sorin Grindeanut az Agerpres.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk