Azeri áramra utazunk: Orbán Viktor Bukarestben


Orbán Viktor magyar miniszterelnök december 17-én Bukarestben aláírja az Azerbajdzsánból Grúzián és Románián át Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló romániai sajtóhíreket.

A beszámolók szerint az eseményen részt vesz Klaus Iohannis román államfő, Irakli Garibashvili grúziai miniszterelnök, Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter augusztusban, az azeri energiaminiszterrel folytatott tárgyalása után jelentette be, hogy Azerbajdzsán nagy mennyiségű zöld villamosenergiát állít elő, amelyet egy tengeralatti vezetéken előbb Grúziába, onnan pedig Romániába juttatnak el.

“Abban egyeztünk meg , hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni”

– fogalmazott közösségi oldalán a magyar külügyminiszter.

MTI | Fotó: Fischer Zoltán – Orbán Viktor magyar kormányfő az északkelet-szlovéniai Cirkovcében, a Cirkovce-Pince magasfeszültségű távvezeték átadóünnepségén.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk