Kijárási korlátozás: mit lehet, mennyit lehet?


Mennyire távolódhatunk el az otthonunktól a kijárási korlátozás idején, hogy ne bírságoljanak meg? Elutazhatunk-e a szüleinkhez Marosvásárhelyről Szovátára? A rendőrség 10 ilyen kérdésre válaszolt.

Ezekben a napokban tiszteletben kell tartanunk a 3. számú katonai rendeletben megfogalmazott kijárási korlátozó intézkedést. Azonban vannak helyzetek és helyzetek, és nem minden esetben lehet egyértelműen értelmezni a jogszabály előírásait. Az elmúlt egy-két napban már kiderült, hogy az emberek nem mindig tudják pontosan megítélni, hogy mennyire távolódhatnak el az otthonuktól vásárlás vagy erőnléti tevékenység céljából, ezért a Libertatea című lap pontosítást kért a román rendőrfőkapitányságtól. Íme, a hivatalos magyarázatok.

Katonai rendelet: Az otthon és a munkahely közötti közlekedés megengedett, ha a szakmai tevékenység alapvető fontosságú, és nem lehet megszervezni távmunka formájában, vagy olyan jellegű szakmai érdekű utazásról van szó, amelyet nem lehet elhalasztani.

1. kérdés: Lehet-e ingázni ebben az időszakban? Aki például Kézdivásárhelyen él és Sepsiszentgyörgyön dolgozik?

A rendőrség válasza: A jogszabály előírja, hogy az otthon és a munkahely közötti közlekedés megengedett. Nem említik, hogy a szakmai tevékenység helyszínének meg kellene egyeznie a lakóhelyével. Az Önök által említett példánál maradva a Kézdivásárhelyen élő munkavállaló minden nap elutazhat a sepsiszentgyörgyi munkahelyére, feltéve, hogy nála vannak a rendeletben előírt dokumentumok. A 4. cikkely szerint a hatóság képviselőjének kérésére fel kell mutatni a szolgálati igazolványt, a munkáltató által kiállított igazolást vagy a saját felelősségére kitöltött nyilatkozatot.

Katonai rendelet: Az állampolgárok elutazhatnak szakorvosi konzultációra, amennyiben azt nem lehet elhalasztani.

2. kérdés: Mekkora távolságra lehet otthonunktól a szakorvos rendelője? Mehetünk erre a konzultációra például Kolozsvárról Bukarestbe?

A rendőrség válasza: Nincs meghatározva a távolság, hogy mennyire lehet az orvosi rendelő a lakóhelyünktől, de azt javasoljuk, hogy csakis abban az esetben keljenek útra, a súlyos vészhelyzeteket leszámítva, ha ellenőrizték, hogy az orvosok rendelkezésre állnak.

Katonai rendelet: A polgárok kimehetnek vásárolni az otthonukhoz közeli kereskedelmi egységekbe.

3. kérdés: Mekkora távolságra lehet ez a kereskedelmi egység? Mehetünk vásárolni például Marosvásárhelyen a Kövesdombról a Tudor végi hipermarketekbe?

A rendőrség válasza: A rendelet nem említi a számszerűsíthető távolságot, ám az az ajánlásunk, hogy a legközelebbi üzleteket válasszák bevásárlás céljával, ahol a szükséges termékek kaphatóak. Szigorúan a példájukra válaszolva, akik a Kövesdombon laknak, nem vásárolhatnak a Tudorban, mivel a lakónegyedükön vagy annak közelében több szupermarket és hipermarket is működik.

Katonai rendelet: A közlekedés engedélyezett, amennyiben idős, kiszolgáltatott személyeknek akarnak segítséget nyújtani, illetve ha gyermekeket akarnak kísérni.

4. kérdés: Mekkora a maximális távolság, amelyet így meg lehet tenni? Elutazhatunk a szüleinkhez Marosvásárhelyről Szovátára, hogy élelmet vagy gyógyszer vigyünk nekik?

A rendőrség válasza: A rendelet nem ír elő távolságkorlátozást. Ami a konkrét kérdést illeti, igen, egy marosvásárhelyi állampolgár elmehet Szovátára, hogy ápolja szüleit.

Katonai rendelet: Az állampolgárok egyénileg erőnléti tevékenységet végezhetnek otthonuk közelében, attól kis távolságra.

5. kérdés: Mit jelent kilométerekben kifejezve az „otthonuk közelében, attól kis távolságra”? A kocogóknak csak a blokkjuk körül vagy a szomszédos utcákon is szabad szaladniuk? Mekkora a megengedett távolság, amennyire eltávolódhatnak?

A rendőrség válasza: Az erőnléti vagy sporttevékenységeket a polgárok tényleges lakóhelyük körül végezhetik, így a lakóház vagy panelház körül, semmiképpen nem parkokban, játszóterekben, sportpályákon stb. Emlékeztetünk arra is, hogy a kollektív erőnléti tevékenységek tilosak.

Katonai rendelet: Az állampolgárok rövid sétákat tehetnek a lakóhelyük közelében, a háziállatok igényeihez igazítva.

6. kérdés: Ismételten mit jelent a rövid séta a lakóhelyük közelében? A háziállatokkal csak a blokk körül lehet járkálni, vagy betérhetnek a közeli parkokba is? Mennyire távolódhatnak el otthonuktól?

A rendőrség válasza: A háziállatokat a polgárok tényleges lakóhelyük körül sétáltathatják, semmiképpen nem a parkokban, játszóterekben, sportpályákon stb.

Katonai rendelet: A mezőgazdasági termelők utazhatnak terményeik forgalmazása céljával.

7. kérdés: Az utazás távolságtól függetlenül megengedett? Például mehet-e egy háromszéki mezőgazdasági termelő burgonyát eladni Kolozsváron?

A rendőrség válasza: A kérdéses jogszabályok nem írnak elő távolsághatárt, de ezeknek a korlátozásoknak a logikája az, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse az emberek közötti kapcsolatok létesítését, pontosan az új típusú koronavírus fertőzésének terjedésének korlátozása érdekében. Így, noha a távolságkorlátot nem határozták meg, azt javasoljuk, hogy a mezőgazdasági termelők a lehető legkisebb távolságra utazzanak.

8. kérdés: A 18. életévüket be nem töltött személyek elhagyhatják-e a lakóhelyüket az 5. és 6. pontban említett tevékenységek esetében?

A rendőrség válasza: A 0 és 16 év közötti kiskorúak esetében a helyváltoztatás szüleik vagy törvényes gyámjuk felügyelete alatt történik, vagy az ő engedélyükkel lehetséges. A jelenlegi járványügyi körülmények között azt javasoljuk, hogy ezek számát a minimálisra korlátozzák.

9. kérdés: Kinek kell kitöltenie a saját felelősségű nyilatkozatot a 16 év alatti kiskorúak, illetve a 16-18 év közötti kiskorúak esetében?

A rendőrség válasza: 16 év alatti kiskorúak esetében a nyilatkozatot az egyik szülő vagy a törvényes gyám tölti ki és írja alá. A 16-18 év közötti kiskorúak saját felelősségükre kitölthetik ki és aláírhatják a nyilatkozatot, de tiszteletben kell tartaniuk az egyéni közlekedési feltételeket, és azt, hogy tilos a kollektív erőnléti tevékenységekben való részvétel.

10. kérdés: Elhagyhatják-e a lakóhelyüket a 65 évesnél idősebb emberek a 11 és 13 óra közötti időszakon kívül is, ha mezőgazdasági tevékenységet szeretnének végezni?

A rendőrség válasza: A 65 évesnél idősebb emberek mezőgazdasági tevékenységek céljából a megadott 11 és 13 óra közötti időszakon kívül is elhagyhatják lakóhelyüket. A korlátozás csak a személyes okokból végzett helyváltoztatásra vonatkozik, a szakmaiakra nem.

KIEGÉSZÍTÉS: A vasárnap ismertetett 4. számú katonai rendelet értelmében a 65 évesnél idősebb emberek a nap bármely szakában fordulhatnak az orvoshoz, és 20-21 óra között saját felelősségükre kitöltött nyilatkozat nélkül is elhagyhatják lakóhelyüket, hogy megsétáltassák a háziállatukat. Emellett kiszolgálási elsőbbséget élveznek az élelmiszerboltokban 11 és 13 óra között.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk