Újabb katonai rendelet: március 31-étől minden tömbházban kötelezővé váló intézkedést jelentettek be


Újabb katonai rendelet lép hatályba Romániában: Marcel Vela belügyminiszter, valamint Raed Arafat és Bogdan Despescu államtitkár vasárnap este bejelentette, hogy enyhítik a 65 év felettiekre korábban bevezetett korlátozásokat, ugyanakkor felső határt szabnak a közüzemi és üzemanyagáraknak.

A főbb intézkedések dióhéjban, a Gazeta Sporturilor összefoglalásában:

  • Az energia és az üzemanyagok ára, valamint a szennyvízkezelési díj a vészhelyzet idején nem emelhető a hatóságok által megszabott határ fölé.
  • A 65 évesnél idősebb emberek a nap bármely szakában fordulhatnak az orvoshoz, és 20-21 óra között saját felelősségükre kitöltött nyilatkozat nélkül is elhagyhatják lakóhelyüket, hogy megsétáltassák a háziállatukat. Emellett kiszolgálási elsőbbséget élveznek az élelmiszerboltokban 11 és 13 óra között.
  • Azok a természetes személyek, akik nem tartják be a karantén és a házi elkülönítés szabályait, 2000 és 20.000 lej közötti összeggel büntethetőek. Ezeket a személyeket további 14 napos karanténra kötelezik, és megfizettetik velük az intézményes karanténhoz kapcsolódó költségeket.
  • A zsúfolt lakónegyedekben a helyi hatóságok március 31-től fertőtlenítőszert adagoló berendezéseket szerelnek fel, és fertőtlenítik a blokkok lépcsőházait és a lifteket.

Az egészségügyi személyzet, az áruszállítók és az energetikai rendszerben dolgozók szükségszállásáról is rendelkezik a koronavírus-járvány miatt megszövegezett negyedik romániai katonai rendelet. Marcel Vela belügyminiszter elmondta: az elkülönítés lehetőségének a megteremtésével segíteni szeretnének azokon, akik segítik az országot a járvány leküzdésében. Lehetővé akarják tenni számukra, hogy ne veszélyeztessék a családjukat, írta az MTI.

A nemzetközi áruszállításban dolgozók számára a munkáltatójuk, vagy a hatóságok biztosítanak 14 napos szükségszállást a hazatérés után. A helyi hatóságoknak és a kórházak működtetőinek szállodákban kell biztosítaniuk szállást az egészségügyi személyzet számára, hogy elkerülhessék a vírus hazahurcolását.

A katonai rendelet megelőző elkülönülést ír elő azok számára, akik kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földgáz- és a villamos energia termelésében, szállításában és szolgáltatásában, a szolgáltató rendszerek fenntartásában.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk