Koronavírus: felháborító válságkezelés – eltitkolt halálesetek?


Rémisztő dolgokról beszélnek a romániai orvosok: Olaszországból hazatért, majd légzési elégtelenség miatt elhunyt betegeket emlegetnek, akiknél fennállt a koronavírus-fertőzés gyanúja, ám kórházi feletteseik nem tájékoztatták  az illetékes intézményeket arról, hogy felmerült a lehetőség: a COVID-19 halálos áldozatokat szedett a náluk ápolt betegek körében.

„Volt egy betegem, aki az intenzív terápiás osztályon halt meg, Olaszországból érkezett. A hivatalos verzió szerint légzési elégtelenségben hunyt el. Nem tudjuk, mi okozta az elégtelenséget. Feltesszük magunknak a kérdést, hogy miért csökkent a tüdőkapacitása 30%-ra. Azt mondták nekünk, hogy tesztelték a koronavírussal, hogy a teszt negatív, de semmi nem szerepelt a kórlapján, semmilyen teszt”

– idézte cikkében a Libertatea a Szucsáva Megyei Kórház egyik orvosát.

A fekvőbetegápoló intézet orvosi személyzetét felháborítja az, ahogyan a válságot kezelik feletteseik, mert ez a kórházi személyzet felének a megfertőződéséhez vezetett. Szerintük a rendezetlenség és a vezetés rossz döntései miatt nőtt a betegek száma.

„Eddig senki sem kérdezett minket”

– mondták azok az orvosok és ápolók, akikkel a Libertatea újságírója szóbaállt.

Miután egyre több emberen jelentek meg a koronavírus-fertőzés tünetei, a kórházi vezetés hibát hibára halmozott.

„Az alkalmazottakat dolgozni hívták, és többeket összezártak egy helyiségben, függetlenül attól, hogy vannak-e vagy nincsenek fertőzésre utaló tüneteik. Így fertőződhetett meg a személyzet fele”

– idézte a lap az orvosokat és ápolókat.

Tünetek péntektől kezdve

Elsőként egy egészségügyi szakemberen jelentek meg a koronavírus-fertőzés tünetei, a múlt hét végén. Értesítette feletteseit, és várta, hogy teszteljék.  Azonban állapota romlott.

„Nem mondtak semmit nekünk. Felvettem a kapcsolatot a megyei egészségügyi igazgatósággal, hogy megtudjam, mi az álláspontjuk az ügyemmel kapcsolatosan”

– mondta az érintett. Végül másnap is behívták a kórházba, és a kórházi személyzet több tagjával azonos helyiségbe irányították.

„Ott ültünk, és nem történt semmi. Mindannyian ott voltunk, fertőzöttek és nem fertőzöttek. Aztán már nem tudtam maradni, lázam volt, eltelt másfél óra, és nem vettek mintát, hogy elvégezzék a tesztet”

– tette hozzá. Erre csak hétfőn került sor végül.

„Maga az orvosigazgató is betegnek bizonyult”

Egy másik  orvos azt állítja, hogy nem tesztelték, mert nem voltak tünetei, bár több napig a kórházban maradt több tucat beteg kollégával.

„Csak azoktól vesznek mintát, akiknek tüneteik vannak; akikkel kapcsolatba kerültek, azoktól nem. Maga az orvosigazgató is beteg. Azon a napon, amikor ez megerősítést nyert, műtött”

– mondta.

Az orvosok és az ápolók azt állítják, hogy eddig féltek nyilvánosan beszélni a helyzetről, amiatt, ahogyan a volt menedzser vezette a kórházat.

„A terror, a fenyegetés és a megfélemlítés légkörében éltünk. Vannak olyan orvosok, akik lemondtak, mert nem bírtak ilyen hangulatban dolgozni. Inkább otthon ülnek, nyugdíj nélkül, fizetés nélkül”

– nyilatkozták.

„Nincs egészségügyi felszerelés”

Az orvosokat a legalapvetőbb védintézkedések hiányában küldték küzdelembe a COVID-19-járvány ellen. Csak hétfőn érkeztek meg azok a maszkok, amelyeket az orvosok kértek. Bár 4000-re volt szükség, csak 400-at kaptak.

„Sem védőkesztyű, sem fertőtlenítő oldat”

– panaszkodott a kórházi személyzet. Időközben a kórházat bezárták, az új eseteket Radócon kezelik. Az intézményt fertőtlenítik.

„Jelenleg a kórház egy fertőző góc”

– állítja az egészségügyi személyzet. Kedden is be kell menniük, hogy az új rendelkezésekről tudakozódjanak, mivel hivatalosan eddig senki sem sem közölt velük semmit.

Eltitkolják a megbetegedéseket?

Az emberek, akiket a Libertatea szóra bírt, azt állítják, hogy a kórház problémái hosszú ideje súlyosak. Az orvosok úgy vélik, hogy az osztályvezetők a kezdetektől nem akarták beismerni, hogy problémájuk van a COVID-19 fertőzésekkel.

„Volt egy betegem, aki az intenzív terápián halt meg, Olaszországból származik. Légzési elégtelenségben hunyt el. Nem tudjuk a halál okát. Feltesszük magunknak a kérdést, hogy tüdeje miért csak kapacitása 30%-án működött. Azt mondták nekünk, hogy tesztelték, és hogy a teszt eredménye negatív volt, de érdekes módon a kórlapon ebből nem szerepelt semmi, semmilyen teszteredmény”

– mondja az orvos.

„Egy másik család lázasan érkezett a kórházba. Egy asszisztens felismerte őket, és közölte, hogy az illetők nemrégiben tértek vissza Olaszországból. Bár mindkét ember fertőzési tüneteket mutatott, nem tesztelték őket, hanem a sürgősségire irányították őket”

– tette hozzá.

A kórház vezetőjét elbocsátották. Az irányítást jelenleg Doina Motan orvosigazgató biztosítja.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk