Nagy a felháborodás! Fotók a Hargita megyei medvetámadás áldozatáról


Borboly Csaba nyílt levelet írt a környezetvédelmi miniszternek, hogy hagyja jóvá az emberre támadó medve kilövési engedélyét, és jelezte, ha kell, készen állnak Bukarestbe menni!

– Bekövetkezett az, ami „várható” volt, pontosabban elkerülhetetlen! A mindennapos vadkárok, a több száz megsebesített és legyilkolt házi- és haszonállat után a túlszaporodott medvepopuláció egyik egyede ezúttal a rá bízott állatokat védő juhászra is lecsapott – nyilatkozta a mai medvetámadás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Mint korábban közöltük, mindkét combján megsebesítette a felcsíki pásztort egy medve Csíkdánfalva határában, az erdőhöz közeli esztenán június 24-én, szombaton. A nehezen megközelíthető helyszínről terepjáróval szállították le a faluba, ahol a mentőszolgálat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállította.

Erről tájékoztat a kórházban készült fotókkal közösségi oldalán Borboly Csaba.

A bejegyzés alatt parázs vita alakult ki, és többen azon a véleményen voltak, hogy Bukarestben is hangot kell adni.

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere a közösségi térben azzal a kéréssel fordult Borboly Csaba megyeitanács-elnökhöz, hogy a megye településeinek polgármestereivel szervezzenek egy tiltakozó látogatást Bukarestbe, a tarthatatlan helyzet megoldása érdekében.

– Ha Dánfalváról, vagy Bögözről, Tusnádfürdőről nem hallatszik el az emberek segélykiáltása Bukarestbe a mindennapos vadkárok és medvetámadások ügyében, és nem szállítják el, vagy lövik ki a problémás egyedeket, akkor kénytelenek leszünk a román fővárosba utazni és ott hangot adni, hogy nem mehet ez így tovább! Az emberi élet nem lehet politikai huzavona vagy struccpolitika játékszere! – véli Borboly Csaba, aki hétfőn és kedden egyeztetni fog a megye polgármestereivel az esetleges bukaresti tiltakozó látogatás ügyében is.

– Ezúton felkérem a még tisztségében lévő Grațiela Gavrilescu miniszter asszonyt, hogy adja ki a kilövési engedélyt, az emberre támadó medvére. Ne folytasson struccpolitikát Bukarest, és ne húzzák az időt, amikor Hargita megyében emberéletek vannak veszélyben – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Csak ezen a héten több mint 100 háziállatot pusztított el a medve megyénk egyetlen településén, Bögözben. 12 nyúl, 29 csirke és 60 tyúk veszett oda, tíz család szenvedett kárt és él azóta is minden nap rettegésben.

– Nem a medvék ellen harcolok, hanem a Hargita megyei lakosok nyugalmáért, és személyes biztonságukért. Megyénk lakosainak tartozom azzal, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek, hogy a veszélyezettség elmúljon. Mert ma már az ember van veszélyben, nem a medve! Minden esetet nyilvánosságra kell hoznunk, minden vadkárt be kell jelenteni, és addig kell a medveproblémáról beszélni, amíg Bukarest is lépéseket hoz! Ne várjuk meg, amíg a Colectivhez, vagy a cirkusztűzhöz hasonló tragédia történik, előzzük meg a halálos kimenetelő medvetámadást! – ebben kérem Gavrilescu miniszter asszony sürgős közbelépését, és a kilövési engedély kibocsátását, nyilatkozta Borboly Csaba tanácselnök.

Az elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy a medve emberre támadt, a vadak bemennek a településekre, behatolnak a házakba, mivel nőtt az egyedek száma, nőtt a veszély is.

A Hargita megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre. A témában bővebb információt találnak a http://hargitamegye.ro/vadkarok.html honlapon.

Az elmúlt években történt medvetámadások az alábbi interaktív térképen tekinthetők meg:
http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk