Romániában gyárthatják a csodagyógyszert


Kolozsváron készen állnak annak a gyógyszernek a gyártására, amellyel gyógyítani lehetne a koronavírus okozta betegséget. Az illetékes szerint az orvosság nagyon olcsó lesz.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a franciaországi egészségügyi minisztérium már engedélyezte az elsősorban maláriaellenes hatóanyag, a klorokin tesztelését az új típusú koronavírus esetében, miután Didier Raoult marseille-i professzor és mások is dolgoznak vele, és állítólag eredményeket értek el. A klorokint egy antibiotikummal, az azitromicinnel kombinálva remélnek eredményeket elérni, amelyet tüdőfertőzések leküzdésére használnak. Franciaország két hét múlva számít biztos eredményeket felmutatni a klorokin hatásait illetően.

A kolozsvári Terapia gyógyszergyár igazgatója, Dragoș Damian szerint a klorokint túlnyomórészt Ázsiában és Afrikában gyártják, mert ott van a malária endémiás területe, amelyre a gyógyszer javallott. Az azitromicin ugyanakkor a marosvásárhelyi Sandoz gyár terméke.

Ha a román Nemzeti Gyógyszerügynökség engedélye alapján forgalomba lehet hozni a román piacon, akkor Kolozsváron elkezdődhet a gyártás.

„Az alapanyag nagyon olcsó, egy kilogramm 25 dollárba kerül, így ebből a mennyiségből 4000 darab 250 mg-os tablettát tudnak előállítani. Ha a francia tanár tanulmánya megerősítést nyer, akkor minden beteg 12 tablettát kap, amelyet hat nap alatt kell majd beszednie“

– idézte a kolozsvári gyógyszergyár igazgatóját az Evenimentul zilei című román lap.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk