Spontán tiltakozásba kezdtek a Zsil-völgyi bányászok szakszervezeti vezetői


Spontán tiltakozásba kezdett a Zsil-völgyi bányászok tíz szakszervezeti vezetője csütörtök délután Petrozsényben. A tiltakozók nem hajlandók kijönni a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum épületéből, így fejezve ki elégedetlenségüket amiatt, hogy a vállalat vezetősége nem tartja be a kollektív munkaszerződésben foglaltakat.

Darius Câmpean, a ‘Muntele’ (‘Hegy’) Szakszervezet ügyvivője azt mondta: a munkáltató nem tartja be a kollektív munkaszerződés élelmiszerjegyek biztosítására és munkahelyre szállításra vonatkozó kitételeit.

A szakszervezeti vezetők ezzel ahhoz a sztrájkhoz csatlakoztak, amelyet a zsilyvajdejvulkányi (Vulcan) bánya második váltásának dolgozói robbantottak ki, két órával később kezdve a munkát.

A tiltakozók kijelentették, hogy addig nem fogják elhagyni a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum petrozsényi székhelyét, amíg a vállalat vezetősége nem ígéri meg konkrétan, hogy eleget tesz a bányászok követelésének.

A Hunyad Megyei Energetikai Komplexumhoz tartoznak a marosnémeti és parosényi hőerőművek, valamint a lónyai, lupényi, livazényi és zsilyvajdejvulkányi szénbányák. A válallat fizetésképtelen, 1,5 milliárd lejes tartozásából 1,2 milliárd lejt az állam felé halmozott fel. A komplexumnak 5.500 alkalmazottja van.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk