Bombaeső Ukrajnában – nincs fűtés, világítás és víz a lakásokban


Fotó: Twitter MGongadze

Oroszország 76 rakétát lőtt ki pénteken, Ukrajnára: két ember meghalt Krivoj Rogban, hatalmas károk keletkeztek Harkívban, Kijev pedig víz nélkül maradt.

A rakéták többségét a Fekete-tengerről és a Kaszpi-tengerről lőtték ki, de az oroszok stratégiai bombázókat is igénybe vettek ezzel az alkalommal, számolt be a News.ro.


Oroszország péntek reggel 76 rakétát lőtt ki Ukrajna irányába, ezek közül hatvanat hatástalanított az ukrán légvédelem. A támadás fő célpontja a kijevi régió volt, amelyet 40 rakétával vettek célba. A hatóságok szerint kilenc erőmű megrongálódott, és az országos villamosenergia-rendszer hálózati kapacitása a felére csökkent – tájékoztat a The Guardian és a CNN.

KÉT HALOTT KRIVOJ ROGNÁL

Két ember meghalt, öt másik megsebesült a közép-ukrajnai Krivoj Rog városában történt rakétatámadásokban – közölte pénteken egy ukrán katonai tisztviselő.

A dnyepropetrovszki területi katonai közigazgatás vezetője, Valentin Reznyicsenko elmondta, a sebesültek között két gyermek is van, akiket kórházban kezelnek.

Korábban az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője közölte, hogy a városban egy lakóépületet ért találat, és hozzátette: a romok alatt emberek lehetnek.

HARKÍV MEGBÉNULT A “KOLOSSZÁLIS” KÁROK MIATT

Áram, fűtés és víz nélkül maradt Ukrajna második legnagyobb városa, Harkív, miután pénteken (Jurij Terehov polgármester szerint “kolosszális”) károkat okozó orosz támadás érte.

“Kolosszális károkat szenvedett az infrastruktúra, elsősorban az energiarendszer. Mindenkit kérünk, legyenek türelemmel. Tudom, hogy az önök otthonában nincs világítás, nincs fűtés, nincs vízellátás”

– fogalmazott a polgármester a Telegramon közzétett üzenetében.

Harkívban nem működik a metró és a tömegközlekedés.

A harkívi területi kormányzó, Oleh Siniehubov három csapásról számolt be, amelyek a város életbevágóan fontos infrastruktúráját érték. A regionális katonai közigazgatás vezetője szerint az általa vezetett régiót összesen 10 alkalommal érte találat orosz Sz-300-as rakétákkal. A csapások helyi idő szerint 7 órakor kezdődtek, amikor egy orosz S-300-as rakéta eltalált egy kórházat Kupianszkban, és a fertőző osztály részben megsemmisült. Harkív városában és a harkívi régió Kiscsajev körzetében több támadás is érte az energiahálózatokat – írta Oleh Siniehubov a Telegramon.

A CNN megjegyzi: nem tudta ellenőrizni, hogy S300-as rakétákat használtak-e a csapások során.

Rakétatámadásokról számoltak be az éjszaka folyamán Ukrajna-szerte, többek között Kijevben, Ogyesszában, Poltavában, Hjtomirban, Harkívban és Szumiban is.

NINCS VÍZ ÉS NEM JÁR A METRÓ KIJEVBEN

A CNN munkatársai robbanásokat hallottak és rakétákat láttak az ukrán fővárosban, ahol üzembe helyezték a légvédelmi rendszereket.

“Kijev minden városrészében fennakadások voltak a vízellátásban pénteken a fővárost ért orosz csapások nyomán”

– közölte Vitalij Klicskó polgármester a Telegramon. Arra is figyelmeztette a lakosokat, hogy töltsék fel a vízkészleteiket.

“A metróközlekedés minden vonalon szünetel, a metróállomások menedékhelyként üzemelnek”

– tette hozzá a polgármester.

A kijevi rendőrség megtalálta és közzétette a fotót, amely szerintük egy lezuhant orosz rakétáról készült. “A rakétát a légvédelmi erők megsemmisítették. Szerencsére, nem voltak áldozatok” – közölte a rendőrség a Twitteren.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk