“Eljött a cselekvés ideje.” Itt az aggodalmakat keltő Trump-beszéd összefoglalója!



A felvétel a beiktatási ceremónián készült. MTI Fotó


Mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt – ígérte a pénteki hivatalos beiktatást követőem elhangzott beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke.

Trump korábban rövid beiktatási beszédet ígért, s az valóban kevesebb, mint húsz percig tartott. Ám szóvivője, Sean Spicer korábbi tájékoztatásával ellentétben az elnök egyfajta politikai programot vázolt.

Leszögezte: a mostani hatalomátadás nem szokványos, a hatalmat – mint fogalmazott – Washingtontól visszaadjuk a népnek. Majd miután megköszönte Barack Obamának és feleségének az átmeneti időszakban nyújtott segítőkész támogatást, meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak és együttes erővel újjáépítik Amerikát. Amerikában a politikusok jól éltek, de közben az emberekről megfeledkeztek – mondta, kifejtve, hogy az elit győzelmei nem az emberek győzelmei voltak, s amíg “az elit ünnepelt országunk fővárosában, addig szerte az országban a kínlódó családoknak nem volt okuk ünneplésre”.

Trump a beszéd elején nem azt a választási kampány idején többször elhangzott kijelentését ismételte meg, hogy “ismét naggyá tesszük Amerikát” – erre csak beszéde végén tért vissza -, hanem azt hangsúlyozta, hogy mostantól Amerika érdekei mindennél előbbre valók lesznek, döntéseinek alapja az lesz, mi az előnyös az országnak. Azon munkálkodik majd, hogy Amerika “újra győztes legyen”, s ehhez egyszerű módszert ajánl: mindenki termeljen amerikai terméket, vásároljon amerikai árut és alkalmazzon amerikai munkaerőt.

Felsorolta, hogy szerinte milyen területeken van szükség változtatásokra. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az amerikai városokban bűnöző bandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt, a középosztály elszegényedett, az infrastruktúra leromlott, miközben az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön. “Más országokat tettünk gazdaggá” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok más országok hadseregeit finanszírozta, miközben Amerikában munkahelyek szűntek meg, gyárakat zártak be. Hozzátette: ez már a múlté, új vízió szerint kormányozzák majd az országot. “Eljött a cselekvés ideje” – hangsúlyozta.

Az új elnök kitért arra is, hogy Amerika nem akarja ráerőltetni a saját értékrendjét másokra. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja majd a világot a radikális iszlám ellen, és fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek.

Beszéde végén ismét visszatért a teendőkre, s – a választási kampányában elhangzottakhoz hasonlóan – óriási infrastrukturális beruházásokat, új utakat, repülőtereket és vasútvonalakat ígért. Hangsúlyozta azt is, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, az orvostudomány fejlesztésére, új technológiák és erőforrások alkalmazásának elősegítésére.

“Minden lélegzetemmel értetek fogok harcolni és soha, de soha nem okozok nektek csalódást” – ígérte honfitársainak az Egyesült Államok új elnöke.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk