Őrizetbe vettek két feltételezett terroristát Svájcban


Őrizetbe vettek két feltételezett terroristát a nyugat-svájci Vaud kantonban, Aubonne településen – közölte kedden Eric Cottier, a kanton főügyésze.

A svájci médiumok beszámolói szerint a gyanúsítottakat még hétfőn, egy bevásárlóközpont előtt vette őrizetbe a rendőrség.

A svájci hatóságok múlt pénteken és szombaton is elfogtak három embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy támogatói vagy tagjai az országban működő egyik “bűnszervezetnek”. Azzal vádolják őket, hogy megsértették azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a részvételt egyebek között az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetben, az Iszlám Állam dzsihadista szervezetben vagy a velük kapcsolatban álló terrorcsoportokban.

A hatóságok még nem erősítették meg, hogy van-e kapcsolat a hétfőn, illetve a múlt héten őrizetbe vett gyanúsítottak között.

Cottier az RTS svájci rádiónak adott interjújában elmondta, hogy azok alapján, amit a hétfőn őrizetbe vett személyeknél találtak, “bizonyítható, hogy képesek lettek volna viszonylag gyorsan akcióba lépni”.

A kanton főügyésze nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni az arra vonatkozó kérdést, hogy létezik-e terroristacsoport Svájcban. Cottier szerint ez a kérdés az országos ügyészség hatáskörébe tartozik.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk